//NIEZBĘDNIK INDYJSKI//



Aloo Channa Chat– kwaśno – ostra sałatka z ziemniaków, pomidora i ciecierzycy

Alu,Aloo– ziemniak

Aloo Tikki– ziemniaczane hamburgery podawane z sosem

AM lub Amra –mango jest spożywane, jako warzywo, gdy nie jest dojrzałe. Stosuje się je wówczas w kawałkach do gulaszu mięsnego i potrzebuje dużo czasu gotowania. Kiedy mango jest dojrzałe służy do deserów.

Anacarde –orzechy nerkowca. Mają białe i delikatne migdały. W Indiach zwane są orzechami nerkowca lub kasztanem z drzewa nerkowca.

Bhatura– pieczony chleb z ciecierzycą

Bhelpuri –puri pokrywająca różne warzywa (soczewica, ciecierzyca, itp.) ze świeżymi ziołami lub z chatni, służy, jako przekąska. Sprzedawana na plaży Bombaju.

Bhundiraita– jogurt z indyjskimi chrupkami

Biryani– ryż, najczęściej podawany z warzywami, ale może być też z innymi dodatkami np. z mięsem, z jajkiem. Wówczas w nazwie pojawi się odpowiednia informacja np. egg, biryani.

Cha –herbata z północy kraju. Tak jak Rosjanie jest przygotowywana w samowarze.

Cachumbar –posiekane surowe warzywa, często z dodatkiem świeżych ziół

Carala –rodzaj gorzkiego ogórka

Chałwa –mieszanka słodka, przygotowywana z mleka, warzyw i bakalii (marchew, dynia, rodzynki).  Długo gotowana ma gęstą konsystencję jak puree. Halva to również ogólna nazwa cukierni.

Chili –zielone, świeże chili można macerować w kwaśnym mleku i wykorzystać smażone i podane, jako dodatek.

Ciapata, Chappathi– podstawowy rodzaj pieczywa w Indiach, podpłomyk, cienki placek z ciemnej mąki

Curd– kwaśne mleko, bardzo gęste, podawane, jako dodatek do wielu potraw

Cytryna –w Indiach używane są głównie zielone cytryny, które są lekko gorzkie

Dahi –jogurt

Dahi Murg– kurczak w sosie jogurtowym

Dal– soczewica lub groch w postaci rozgotowanej zupy, do polania ryżu

Dalchini pulao– ryż smażony z cynamonem

Damspecjalny sposób gotowania na parze w garnku kamionkowym szczelnie zamkniętym

Dosa– cienki placek naleśnikowy, najczęściej dużych rozmiarów. Jeśli w nazwie jest masala oznacza to, że dostaniemy naleśnika z farszem ziemniaczano warzywnym i przyprawami

Dhokla– pikantne ciasto pieczone na parze

Degghi– garnek wykonany z miedzi, bez uchwytu i rączki

Do Pyazza –nazwa potraw gotowanych z cebulą

Dum Aloo– ziemniaki w sosie curry

Figizielone– serwowane do potraw, najczęściej z sosem

Ghee –masło mleka bawolego. Klarowane przez długie i delikatne gotowanie.

Gobi– kalafior, składnik wielu potraw np. Aloo Gobi – ziemniaki i kalafior z sosem

Gopi Manchurian– kalafior smażony w cieście podawany z sosem i innymi warzywami

Gosht– jagnięcina

Gulab Jamun– kulki mleczne w gorącym słodkim syropie kardamonowym – deser

Idy– pyzy z mąki ryżowej bardzo popularne na południu Indii

Lassi– tradycyjny napój, jogurt na słodko, słono lub z wybranych owoców

Jalebi –racuchy przygotowane z mieszanki mąki pszennej i skrobi ryżowej oraz jogurtu. Ciasto jest przygotowywane i bezpośrednio wkładane do woreczków z karbowaną końcówką. Robią z niego spirale zanurzone bezpośrednio w frytkownicy. Uznawane za bardzo trudny do samodzielnego zrobienia. Często kupowane w halva ( w cukierni).

Jalpas –drzewo oliwkowe a owoce są używane prawie wyłącznie zielone, w postaci achar lub chatni

Jack –owoce z drzewo Jack, wegetarianie używają do zastąpienia mięsa. Jego miąższ ma bardzo gęstą konsystencję i jest zielony.  Nazywają go też enchor, a jak staje się dojrzałe nazywają go Panas i jest spożywany z mlekiem. Jego nasiona są suszone i używane do rożnych przepisów. Podczas pory monsunowej są grillowane jak kasztany.

Jhinga –duże krewetki

Karhi –patelnia przypominający chiński wok

Kaszka z Bombaju –płatki z ryby z Morza Arabskiego, cienkie i pełne ości, suszy się je  i podaje smażone lub marynowane w curry, a ich silny zapach nie przypada do gustu każdemu

Katori –małe kubeczki do potraw z sosem. Podawane do thali na obiad.

Khasta Kachori– kuleczki z ciasta z farszem z prażonej fasolki mung

Khir –desery z półpłynnego mleka, zredukowane do konsystencji kremowej

Kofta– kuleczki z warzyw lub mięsa w sosie masalowym

Lichuliczi

Lota –gliniane lub miedziane naczynie, z wąską szyjką. Indyjskie kobiety noszą je na głowach żeby przynieś wodę.

Makhani– w języku hindi oznacza ‘z masłem’

Malai– śmietana

Masala– mieszanka przypraw. Słowo masala w języku hindi oznacza przyprawę.

Matar– zielony groszek, w wielu rejonach sprzedawany, jako przekąska na ulicznych straganach

Matki –sardynki, jedne z najbardziej powszechnych na Morzu Arabskim, co stanowi około jedną trzecią złowionych ryb na wodach przybrzeżnych Kerala

Marumba –figi w gęstym syropie, z przyprawami (kardamon, cynamon, szafran) i cytryną.

Min Pada –achar z ryb

Min Tuliva –bardzo specjalne danie przygotowane z rybami u wybrzeży Malabar. W skład dania wchodzi cebula, zielone chili, imbir, mleko, liście kafiru

Mirchi– papryczki chili

Murg– kurczak

Naan– rodzaj pieczywa, placek z białej mąki

Oleje –w Indiach, zwłaszcza na południu są wykorzystywane w kuchni: olej arachidowy (nazywany tam pistacją z ziemi lub orzech ziemii), olej z ingili (sezam), olej kokosowy.

Pakora– biały ser lub warzywo otoczone ciastem z mąki i cieciorki i usmażone w głębokim oleju

Paneer– biały ser biały ser, bardzo gęste, a nawet zbite, pokrojone w kostkę.

Paniphal –owoce (kasztany wodne), które hindusi jedzą o każdej porze dnia

Pao Bhaaji– warzywa w sosie curry podawane z rodzajem chleba, prażonej fasolki mung, smażone w głębokim oleju

Papad– suchy (jak chipsy) placek z mąki kukurydzianej lub sproszkowanej soczewicy, ostro przyprawiony, wyśmienity do piwa

Patison –czasami blanszowane, a następnie wkładane do solanki. Dodawane do rożnych potraw.

Paratha– rodzaj placka na śniadanie z zapieczonymi warzywami, np. aloo paratha to placek z ziemniakami, podawany najczęściej z curdem, czyli gęstym jogurtem

Patrani Machli –pokrojone pomidory nadziewane chatni i kolendrą, gotowane na parze lub w liściu bananowca

Peele Chwal- ryż z kurkumą

Penpen –papaja

Pindi Chana- groszek z pomidorami i cebulą

Poori– ‘bułeczka’ pusta w środku z cieniutkiego ciasta, dodatek do sosów

Pulicha Low– potrawa z ryby. Przygotowywana w całości, łączona z makrelą lub z pomidorami.

Pupina- mięta

Raita– jogurt z pomidorem, ogórkiem i cebulą lub z owocami

Rajma– wegetariańskie danie składające się z czerwonej fasoli w gęstym curry z dużą ilością przypraw indyjskich, podawane z plackiem ciapata

Rass Malai– kulki serowe w sosie mleczno – orzechowym – deser

Roti– rodzaj pieczywa z pieca tandoori z mąki ryżowej

Sada Dahi– jogurt

Saive– racuchy nadziewane ciecierzycą

Samosa- przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa, owoce a czasami również mięso.

Sandesh –mleko gotowane z cukrem, o smaku kokosowym, a następnie smażone w cieście

Sitâphal –cherimoya, odmiana jabłoni

Słodycze –hindusi to łasuchy i najczęściej kupują desery na bazie kokosów

Spring Rolls– naleśniki z warzywami

Tandoor –specjalny gliniany piec, pochowany w ziemi, używanych do gotowania w północnych Indiach. Pieczone w nim potrawy noszą tę nazwę.

Tava –patelnia używana do smażenia porannych naleśników

Thali –metalowa, okrągła taca, w której umieszczamy wszystkie dania na posiłek dla jednej osoby

Tika –to zarównoczerwony znak, który noszą hindusi na czole, pomarańczowa marynata (nazwa pochodzi od koloru) Paneer Tikka jak i biały ser najczęściej w kostkach, w marynacie

Tisryo –bardzo małe mięczaki, nie większe od paznokcia, popularne na Goa. Gotuje się je w mleku kokosowym, z sokiem z limonki i podaje w misce z posypaną świeżą kolendrą.

Vada– przypominający kluski śląskie przysmak, wykonany z soczewicy i mąki i smażony w głębokim oleju. Podawany z sosem kokosowym lub sambar