//ZIOŁA//RYBY//PORADY//SŁOWNIK//KALKULATORY//CIEKAWOSTKI//

KUCHNIE ŚWIATA
/
/KALENDARZ OWOCÓW / WARZYW//
KALENDARZ POLOWAŃ//

GRILLOWANIE//



Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne grillowanie będące świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Nie wiem jak Was, ale mnie zapach grilla od razu wprawia w dobry nastrój. Przygotowując wspólnie potrawy, nie tylko możemy się świetnie bawić, ale także poznawać nowe smaki, dzielić się doświadczeniem i odkrywać kolejne potrawy/produkty, które można przyrządzić na grillu. Tutaj znajdziecie praktyczne porady kulinarne, pokażę Wam ciekawe grille i akcesoria, a także przygotuję kilka ciekawych przepisów. Będzie przepysznie!

Od czego zacząć?

Grillowanie to sztuka. Pod żadnym pozorem nie wolno o tym zapomnieć i traktować go z przymrużeniem oka. Aby nam się miło, łatwo i przyjemnie grillowało z przyjaciółmi, przede wszystkim musimy pomyśleć o odpowiednim sprzęcie. Bardzo ważne jest, na czym pracujemy, bo to rozwija lub ogranicza nasze kucharskie możliwości. Ja wybrałem grille Webera z pokrywami (węglowy One-Touch Original 57 cm i gazowy Weber Q 320), ponieważ grillowanie z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie nowych metod – bezpośredniej i pośredniej techniki grillowania. Dzięki pokrywie gorące powietrze krąży równomiernie w środku grilla, który wtedy działa jak piec i pozwala na przygotowanie niemalże wszystkich potraw. Poza tym pokrywa sprawia, że przypalone potrawy należą do przeszłości, a mięso nie wysycha natomiast pozostaje soczyste i kruche. Nie wiem jak Wy, ale ja strasznie lubię grillować i zawsze chcę, żeby moi goście jedli tylko same pyszne rzeczy.

Nowe techniki grillowania

Pokrywa umożliwia przygotowanie prawie wszystkich potraw na grillu. W tym celu zostały opracowane różne techniki grillowania, które są wykorzystywane w zależności od rodzaju mięsa czy innych produktów, które przeznaczyliśmy na grilla. Na szczególną uwagę zasługują dwie metody grillowania: bezpośrednia i pośrednia.

METODA BEZPOŚREDNIA

Metoda ta jest odpowiednia dla produktów, których czas przygotowania jest mniejszy niż 30 minut. Dzięki zamkniętej pokrywie ciepło nie ucieka, a jest odbijane na grillowane potrawy, co skraca czas gotowania, pozostawiając mięso soczystym i kruchym. Ponadto pod zamkniętą pokrywę do środka grilla przedostaje się mniej tlenu. W związku z czym kapiący tłuszcz nie zapali się i potrawy nie zostaną przypalone.

Stosując metodę bezpośrednią na grillu węglowym, musimy pamiętać, żeby po położeniu i rozpaleniu partii węgla drzewnego, zamknąć pokrywę i nagrzewać. Kiedy wewnątrz będzie już odpowiednia temperatura (ok. 280-290 stopni C), na ruszt kładziemy produkty i mięso, które chcemy przyrządzić, pamiętając, aby obrócić je po połowie czasu przypiekania.

Podobnie postępujemy przyrządzając potrawy na grillu gazowym, z tą różnicą, że nie rozpalamy węgla, a włączamy wszystkie palniki, zamykamy pokrywę i nagrzewamy. Kiedy wewnątrz jest już 280-290 stopni C, kładziemy produkty na ruszt i jak poprzednio obracamy po połowie czasu grillowania.

METODA POŚREDNIA

Ta metoda jest odpowiednia dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut. W tej technice gorące powietrze krąży wokół jedzenia, dlatego nie musimy już obracać przygotowywanych potraw. Nie dochodzi również do zapalenia się płomieni, ponieważ kapiący tłuszcz nie dostaje się na rozżarzony węgiel czy brykiet. Jest to łagodne i zdrowe gotowanie bez przypalania naszego jedzenia.

Stosując tę metodę na grillu węglowym, musimy najpierw wstawić tackę na kapiący tłuszcz w środek paleniska. Do tacki możemy wlać trochę wody. Następnie układamy węgiel drzewny lub brykiet na obrzeżach grilla – wokół tacki. Rozpalamy i zamykamy pokrywę, aby grill się nagrzał. Potrawy grillujemy w temperaturze ok. 180-200 stopni C na środku rusztu nad tacką na tłuszcz.

Gdy chcemy zastosować tę metodę na grillu gazowym, wystarczy po rozgrzaniu go wyłączyć środkowy palnik, zamknąć pokrywę i grillować potrawy w temperaturze jak poprzednio (180-200 stopni C) bezpośrednio nad wyłączonym palnikiem.

Jeśli jeszcze nie znaliście tych metod, koniecznie musicie je wypróbować, a wtedy Wasze grillowanie nabierze zupełnie innego znaczenia, a smak przygotowanych w ten sposób potraw zaskoczy Waszych przyjaciół. Bon Appétit!