// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// TUŃCZYK GRILLOWANY Z SOSEM KREOLSKIM



Przygotowanie :20 min.

Składniki
Gruby plaster filetu z tuńczyka
2 pomidory, obrane ze skóry i pkrojone na ćwiartki
½ ogórka
2 limonki
4 młode cebulki ze szczypiorkiem
10 gałązek natki pietruszki
1 papryczka chili zielona lub czerwona (jeśli nie lubisz ostrych dań, nie musisz jej dodawać)
1 ząbek czosnku
200 gr ryżu brązowego
1 łyżka białego octu winnego
4 łyżki oliwy
sól , pieprz

Przygotowanie
Umyj młode cebulki ze szczypiorkiem, posiekaj na drobno. Posiekaj papryczkę chili.

Następnie obierz czosnek i zmiażdz go w małej miseczce, dodaj sól, pieprz, sok z 1 limonki, ocet winny, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i wszystko wymieszaj. To bedzie sos kreolski.

Zacznij gotować ryż. Zdejmij skorę z tuńczyka, jeśli na nim jest, usuń ciemne części. Osusz rybę, posól i popieprz. Umyj i obierz ogórka. Odetnij część z pestkami, pokrój go na małe patyczki o grubości 4 zapałek.

Posmaruj tuńczyka oliwą i smaż z każdej strony, około 2-3 min. Podawaj ze stożkiem ryżu, polej sosem kreolskim, obok ułóż ćwiartki pomidora, ogórka i limonkę.

Bon Appetit!

Jesli polubisz sos kreolski możesz go serwować z każdą rybą, a nawet z kawałkiem grillowanej piersi


Wstecz



      Isath 2010-10-28 11:41:24

wyszło pyszne :) co prawda zrobiłam wersję z grillowaną piersią z kurczaka, ale i tak wszyscy się zajadali. Na pewno wypróbuję wersję z tuńczykiem :D uwielbiam go.



      Beata 2010-10-31 10:57:32

Ja niestety tuńczyka nie dostałam i robiłam z grillowanym łososiem, wyszło pyszne. Fajnie, szybko się robi. Polecam gorąco:)




Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.