|
// TUŃCZYK GRILLOWANY Z SOSEM KREOLSKIM
Przygotowanie :20 min. Składniki Gruby plaster filetu z
tuńczyka 2 pomidory, obrane ze skóry i pkrojone na ćwiartki ½
ogórka 2 limonki 4 młode cebulki ze szczypiorkiem 10 gałązek
natki pietruszki 1 papryczka chili zielona lub czerwona (jeśli nie
lubisz ostrych dań, nie musisz jej dodawać) 1 ząbek czosnku 200
gr ryżu brązowego 1 łyżka białego octu winnego 4 łyżki oliwy
sól , pieprz Przygotowanie Umyj młode cebulki ze
szczypiorkiem, posiekaj na drobno. Posiekaj papryczkę chili.
Następnie obierz czosnek i zmiażdz go w małej miseczce, dodaj sól,
pieprz, sok z 1 limonki, ocet winny, posiekaną natkę pietruszki,
szczypiorek i wszystko wymieszaj. To bedzie sos kreolski.
Zacznij gotować ryż. Zdejmij skorę z tuńczyka, jeśli na nim jest, usuń
ciemne części. Osusz rybę, posól i popieprz. Umyj i obierz ogórka.
Odetnij część z pestkami, pokrój go na małe patyczki o grubości 4
zapałek.
Posmaruj tuńczyka oliwą i smaż z każdej strony, około
2-3 min. Podawaj ze stożkiem ryżu, polej sosem kreolskim, obok ułóż
ćwiartki pomidora, ogórka i limonkę. Bon Appetit!
Jesli polubisz sos kreolski możesz go serwować z każdą rybą, a nawet z
kawałkiem grillowanej piersi
|