// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// MUSZLE ŚW. JAKUBA Z POMIDORAMI



Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas marynowania: 15 min
Czas gotowania: 5 min

Składniki
12 dużych muszli Św. Jakuba
3 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 młode cebule, drobno posiekaną
4 łyżki oliwy
Sól i pieprz

Przygotowanie
Marynata:
Z cytryny przygotowujemy zest. W dużym naczyniu układamy 12 muszli św. Jakuba wraz z koralem. Na wierzchu dodajemy 1 łyżkę posiekanej pietruszki, cytrynowy zest, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny i wszystko zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 15 min.

W między czasie do pomidorów pokrojonych w kosteczkę dodajemy szczypiorek, pozostałą pietruszkę, sok z połowy cytryny, drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz i mieszamy całość.
Zamarynowane mięso z muszli wykładamy albo na muszle albo na jedno-osobowe żaroodporne naczynia i wkładamy do pieca, na 3min., opcja grill. Na koniec dodajemy pomidory i znów wkładamy na opcję grill, na 1 min.
Serwujemy na gorąco posypane świeżym szczypiorkiem.



Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.