|
// MUSZLE ŚW. JAKUBA Z POMIDORAMI
Dla 4 osób Czas przygotowania: 20 min Czas marynowania: 15 min Czas gotowania: 5 min
Składniki 12 dużych muszli Św. Jakuba 3 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 młode cebule, drobno posiekaną 4 łyżki oliwy Sól i pieprz
Przygotowanie Marynata: Z cytryny przygotowujemy zest. W dużym naczyniu układamy 12 muszli św. Jakuba wraz z koralem. Na wierzchu dodajemy 1 łyżkę posiekanej pietruszki, cytrynowy zest, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny i wszystko zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 15 min.
W między czasie do pomidorów pokrojonych w kosteczkę dodajemy szczypiorek, pozostałą pietruszkę, sok z połowy cytryny, drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz i mieszamy całość. Zamarynowane mięso z muszli wykładamy albo na muszle albo na jedno-osobowe żaroodporne naczynia i wkładamy do pieca, na 3min., opcja grill. Na koniec dodajemy pomidory i znów wkładamy na opcję grill, na 1 min. Serwujemy na gorąco posypane świeżym szczypiorkiem.
|