|
// SAŁATA Z JABŁKAMI I MIODOWYM VINEGRETTEM
Dla 4 osób
Składniki: 500 gr mieszanki sałat 100 gr rukoli 2 twarde, zielone jabłka pokrojone w półtalarki (bez pestek i skórki) 4 marchewki obrane i pokrojone w cienkie wstążki (wzdłuż długości za pomocą obieraka) 100 gr rodzynek (namoczonych ok.15 min w letniej wodzie, żeby napęczniały) 100 gr mozzarelli pokrojonej w kosteczkę 1 papryka czerwona pokrojona w drobne paseczki
Vinegrette Sok z 1 cytryny łyżka miodu łyżka octu jabłkowego 4 łyżki oliwy
Przygotowanie: Wymieszaj w misce rodzynki, jabłko i sok z cytryny. Dodaj marchew, paprykę, mozzarellę. W osobnej misce wymieszaj ocet, miód, oliwę. Dopraw pieprzem i mieszaj, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Tuż przed podaniem, wrzuć warzywa do miski z sosem i wymieszaj. Podawaj na dużym, białym talerzu z grzanką z ciemnego pieczywa.
|