// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// SAŁATA Z JABŁKAMI I MIODOWYM VINEGRETTEM



Dla 4 osób

Składniki:
500 gr mieszanki sałat
100 gr rukoli
2 twarde, zielone jabłka pokrojone w półtalarki (bez pestek i skórki)
4 marchewki obrane i pokrojone w cienkie wstążki (wzdłuż długości za pomocą obieraka)
100 gr rodzynek (namoczonych ok.15 min w letniej wodzie, żeby napęczniały)
100 gr mozzarelli pokrojonej w kosteczkę
1 papryka czerwona pokrojona w drobne paseczki

Vinegrette
Sok z 1 cytryny
łyżka miodu
łyżka octu jabłkowego
4 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Wymieszaj w misce rodzynki, jabłko i sok z cytryny. Dodaj marchew, paprykę, mozzarellę. W osobnej misce wymieszaj ocet, miód, oliwę. Dopraw pieprzem i mieszaj, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Tuż przed podaniem, wrzuć warzywa do miski z sosem i wymieszaj. Podawaj na dużym, białym talerzu z grzanką z ciemnego pieczywa.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.