// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// PAPILOTKA Z ŁOSOSIEM, POMIDORAMI I ANANASEM



Dla 4 osób

Czas przygotowania 30 min

Składniki
4 kawałeczki łososia po 200 gr. każdy
16 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
150 gr ananasa świeżego pokrojonego w małą kosteczkę
Sól, pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
100 gr rukoli świeżej
Kilka liści bazylii posiekanej

Przygotowanie
Podgrzej piekarnik do 1800 C. Wyjmij ości z ryby, najlepiej pincetą. Wymieszaj pomidorki z ananasem. Na blasze rozłóż duży kawałek folii aluminiowej i wyłóż na to jeden kawałek ryby obok drugiego.  Dopraw solą i pieprzem, na ryby wyłóż mieszankę pomidor –ananas i to samo zrób z oliwą i octem balsamicznym uprzednio wymieszanymi. Przykryj całość drugą warstwą folii aluminiowej zawijając brzegi tak by otrzymać szczelną i dużą kieszeń. Piecz 20 do 25 min, w zależności od grubości filetów, pamiętaj, że łosoś lekko surowy w środku jest bardzo smaczny i zdrowy. Weź talerze, podziel po równo rukolę, na każdym talerzu połóż rybkę, polej sosem z pomidorów i ananasa, posyp bazylią świeżą i skrop cytryną.

Taki sposób pieczenia ryby jest bardzo zdrowy a poza tym możecie dodać do niej to, co lubicie najbardziej, np. kilka kaparów, kilka oliwek, drobniutko posiekaną cebulkę czy czosnek, posypać dużą ilością natki posiekanej etc. To, co Wam wyobraźnia i lodówka podpowiada pod warunkiem, że będzie zdrowe. Rybę możesz podawać z dzikim ryżem lub ziemniaczkami gotowanymi na parze.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.