// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// SAŁATA Z ROSZPONKI Z KARCZOCHAMI I GORGONZOLĄ



Dla 4 osób

Czas przygotowania: 10 min

Składniki:
4 duże serca z karczochów
2 duże gałązki selera naciowego, obranego i pokrojonego w słupki
60 gr gorgonzoli
200 gr roszponki
1 miękka, soczysta gruszka, pokrojona w ósemki
Garść orzechów włoskich, drobno posiekanych
Garść bratków jadalnych
6 łyżeczek soku z cytryny

Vinegrette:
60 gr Bielucha
2 łyżki oliwy
6 łyżeczek octu Xeres
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Pokrój serca z karczochów na 4, dodaj do nich sok z cytryny. Przygotuj vinegrette, czyli pomieszaj Bielucha z oliwą, octem i dopraw solą i pieprzem. Na talerzu rozłóż roszponkę, podlej ją vinegrettem. Ułóż na niej karczochy i pokrusz gorgonzolę.  Dodaj seler i gruszkę.

Wszystko posyp orzechami i udekoruj jadalnymi bratkami.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.