|
// SAŁATA Z ROSZPONKI Z KARCZOCHAMI I GORGONZOLĄ
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 min
Składniki: 4 duże serca z karczochów 2 duże gałązki selera naciowego, obranego i pokrojonego w słupki 60 gr gorgonzoli 200 gr roszponki 1 miękka, soczysta gruszka, pokrojona w ósemki Garść orzechów włoskich, drobno posiekanych Garść bratków jadalnych 6 łyżeczek soku z cytryny
Vinegrette: 60 gr Bielucha 2 łyżki oliwy 6 łyżeczek octu Xeres Sól, pieprz
Przygotowanie: Pokrój serca z karczochów na 4, dodaj do nich sok z cytryny. Przygotuj vinegrette, czyli pomieszaj Bielucha z oliwą, octem i dopraw solą i pieprzem. Na talerzu rozłóż roszponkę, podlej ją vinegrettem. Ułóż na niej karczochy i pokrusz gorgonzolę. Dodaj seler i gruszkę.
Wszystko posyp orzechami i udekoruj jadalnymi bratkami.
|