|
// KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
Dla 4 osób Czas przygotowania: 20
min Czas gotowania: 50 min Składniki 1, 5 kg świeżych
pomidorów, pokrojonych w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w piórka
1 ząbek czosnku, posiekany 6 gałązek pietruszki, posiekanej 1
gałązka estragonu, posiekanego 10 listków bazylii 1 jajko 20
gr masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 kostki cukru ¼ łyżki
pieprzu czerwonego Sol, pieprz Przygotowanie Do zimnego
garnka dodaj oliwę z oliwek, pokrojoną cebulę, pomidory, pietruszkę,
estragon i cukier. Przypraw pieprzem i smaż całość ok. 2-3 min.
Następnie gotuj na wolnym ogniu 45 min, aby wyparowała woda z pomidorów.
Miksuj całość.
Dodaj czerwony pieprz, jajko i wszystko
delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Jeszcze raz podgrzejcałość
pamiętając, że nie może się zagotować. Jeśli krem będzie zbyt gęsty
możesz dodać troszkę gorącej wody.
Po zdjęciu zupy z ognia dodaj
posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku, masło i bazylię i od razu
podawaj. Zupa najlepiej smakuje z toastowaną bagietką.
|