// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW



Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 50 min

Składniki
1, 5 kg świeżych pomidorów, pokrojonych w kostkę
1 duża cebula, pokrojona w piórka
1 ząbek czosnku, posiekany
6 gałązek pietruszki, posiekanej
1 gałązka estragonu, posiekanego
10 listków bazylii
1 jajko
20 gr masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 kostki cukru
¼ łyżki pieprzu czerwonego
Sol, pieprz

Przygotowanie
Do zimnego garnka dodaj oliwę z oliwek, pokrojoną cebulę, pomidory, pietruszkę, estragon i cukier. Przypraw pieprzem i smaż całość ok. 2-3 min.
Następnie gotuj na wolnym ogniu 45 min, aby wyparowała woda z pomidorów. Miksuj całość.

Dodaj czerwony pieprz, jajko i wszystko delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Jeszcze raz podgrzejcałość pamiętając, że nie może się zagotować. Jeśli krem będzie zbyt gęsty możesz dodać troszkę gorącej wody.

Po zdjęciu zupy z ognia dodaj posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku, masło i bazylię i od razu podawaj. Zupa najlepiej smakuje z toastowaną bagietką.



Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.