// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //
|
|
// CHAŁWA Z MARCHWII
Składniki 800 gr tartej marchwi (młodej marchwi z pęczka)
700-1l mleka pełnego 10-12 kapsułek kardamonu 6-8 łyżek masła
klarowanego lub gee 4 łyżki migdałów mielonych 4 łyżki kaszy
pszennej drobnej 4 łyżki rodzynek sułtańskich 2-3 łyżek syropu
klonowego Pół łyżeczki gałki muszkatołowej 300 gr jogurtu
naturalnego 4-5 łyżek pełnej śmietany 3-4 łyżek migdałów
posiekanych 1-2 łyżek wody różanej 50 gr jogurtu
Przygotowanie Na początek ugotuj marchew w mleku, z kardamonem. Jak
sie zacznie gotować zmniejsz ogień i gotuj ok 18-20 min cały czas
mieszając.
Upraż puder migdałowy i kaszę w środku masła
klarowanego w rondlu.
Dodaj rodzynki, dodaj marchew z mlekiem i
syrop klonowy i cały czas mieszając gotuj to od 4 do 6 min.
Dopraw
gałką muszkatolową.W malej miseczce pomieszaj jogurt ze śmietaną z
posiekanymi migdałami i woda różaną.
Serwuj chałwę z marchwi
gorącą z wierzchu dodaj jogurt z migdałami i wodą różana i udekoruj
miętą.
|
|
Wstecz
Isath 2010-10-28 11:45:01
a chałwa z marchwi zrobiła furorę :D wciąż jestem pytana kiedy znowu będzie ;)
|
Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz -
zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta -
zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła -
kliknij tutaj.