// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// CHAŁWA Z MARCHWII



Składniki
800 gr tartej marchwi (młodej marchwi z pęczka)
700-1l mleka pełnego
10-12 kapsułek kardamonu
6-8 łyżek masła klarowanego lub gee
4 łyżki migdałów mielonych
4 łyżki kaszy pszennej drobnej
4 łyżki rodzynek sułtańskich
2-3 łyżek syropu klonowego
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
300 gr jogurtu naturalnego
4-5 łyżek pełnej śmietany
3-4 łyżek migdałów posiekanych 1-2 łyżek wody różanej
50 gr jogurtu

Przygotowanie
Na początek ugotuj marchew w mleku, z kardamonem. Jak sie zacznie gotować zmniejsz ogień i gotuj ok 18-20 min cały czas mieszając.

Upraż puder migdałowy i kaszę w środku masła klarowanego w rondlu.

Dodaj rodzynki, dodaj marchew z mlekiem i syrop klonowy i cały czas mieszając gotuj to od 4 do 6 min.

Dopraw gałką muszkatolową.W malej miseczce pomieszaj jogurt ze śmietaną z posiekanymi migdałami i woda różaną.

Serwuj chałwę z marchwi gorącą z wierzchu dodaj jogurt z migdałami i wodą różana i udekoruj miętą.


Wstecz



      Isath 2010-10-28 11:45:01

a chałwa z marchwi zrobiła furorę :D wciąż jestem pytana kiedy znowu będzie ;)




Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.