// KONFITURA POMARAŃCZOWA Z KOPREM WŁOSKIM
Na 2 słoiki 1 duża bulwa kopru włoskiego 3 malutkie pomarańcze na sok 1 szczypta kardamonu 360 gr cukru do konfitury Szczypta lawendy spożywczej (do wyboru) (zamiast pomarańczy możesz dodać melona)
Przygotowanie Umyj i pokrój w małe kawałki bulwę kopru i ugotuj ją na parze.
W międzyczasie obierz obie pomarańcze, wyjmij pestki, wyjmij sam miąższ (segmenty) i pokrój na mniejsze kawałki.
Koper włoski mieszaj z pomarańczą, kardamonem i lawendą, jeśli masz.
Dodaj sok z 1 pozostałej pomarańczy.
Zważ całość, i dodaj 80% tej wagi cukru, podnieś wszystko do wrzenia i mieszaj całość przez 7 minut.
Przelej to do pustego słoika, zamknij i odwróć do góry nogami by go sterylizować.
Konfiturę podawaj w miseczce z jogurtem naturalnym lub z białym twarożkiem.
Ja osobiście jem na śniadanie z kromką chleba i czarną kawą bezkofeinową.
|