// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// KONFITURA POMARAŃCZOWA Z KOPREM WŁOSKIM



Na 2 słoiki

1 duża bulwa kopru włoskiego
3 malutkie pomarańcze na sok
1 szczypta kardamonu
360 gr cukru do konfitury
Szczypta lawendy spożywczej (do wyboru)
(zamiast pomarańczy możesz dodać melona)


Przygotowanie
Umyj i pokrój w małe kawałki bulwę kopru i ugotuj ją na parze.

W międzyczasie obierz obie pomarańcze, wyjmij pestki, wyjmij sam miąższ (segmenty) i pokrój na mniejsze kawałki.

Koper włoski mieszaj z pomarańczą, kardamonem i lawendą, jeśli masz.

Dodaj sok z 1 pozostałej pomarańczy.

Zważ całość, i dodaj 80% tej wagi cukru, podnieś wszystko do wrzenia i mieszaj całość przez 7 minut.

Przelej to do pustego słoika, zamknij i odwróć do góry nogami by go sterylizować.

Konfiturę podawaj w miseczce z jogurtem naturalnym lub z białym twarożkiem.


Ja osobiście jem na śniadanie z kromką chleba i czarną kawą bezkofeinową.



Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.