// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// FRANCUSKA ZUPA GROCHOWA



Dla 4 osób

Składniki:
300 g grochu
1 gałązka selera naciowego (obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę )
1 zielona część pora, pokrojona i umyta
1 marchew, obrana ze skóry i bardzo drobno pokrojona
1 cebula, bardzo drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
150 g surowego boczku
150 ml śmietanki 36 %
80 g masła
¼ bagietki, pokrojonej w talarki
1 łyżka oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1,5 l bulionu

Przygotowanie:

Umyj groch, odcedź go i włóż do dużego garnka. Dodaj do jego poziomu zimnej wody, zagotuj, zdejmij z ognia.

Wypłucz groch pod zimną wodą i odcedź. W dużym garnku rozpuść masło, podsmaż wszystkie warzywa, ale tylko chwilkę by nie nabrały koloru.

Dodaj 1, 5 l bulionu i groch. Przykryj i gotuj pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj boczek i gotuj kolejne pół godziny.

Wyjmij kawałek boczku i odlej 5 łyżek zupy. Zupę, która została zmiksuj i ugotuj na wolnym ogniu by wszystko dobrze sie złączyło.

Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i dopraw całość. Boczek pokrój na małe paseczki, podsmaż go na patelni i odcedź.

Do głębokiego talerza wlej zupę, dodaj na wierzchu chmurkę śmietany, troszkę boczku, ciut grochu, wcześniej odlanych 5 łyżek zupy, świeżo mielonego pieprzu i podawaj z bagietką.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.