|
// FRANCUSKA ZUPA GROCHOWA
Dla 4 osób Składniki: 300 g grochu 1 gałązka selera naciowego (obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę ) 1 zielona część pora, pokrojona i umyta 1 marchew, obrana ze skóry i bardzo drobno pokrojona 1 cebula, bardzo drobno pokrojona 1 ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony 150 g surowego boczku 150 ml śmietanki 36 % 80 g masła ¼ bagietki, pokrojonej w talarki 1 łyżka oliwy szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1,5 l bulionu Przygotowanie:
Umyj groch, odcedź go i włóż do dużego garnka. Dodaj do jego poziomu zimnej wody, zagotuj, zdejmij z ognia.
Wypłucz
groch pod zimną wodą i odcedź. W dużym garnku rozpuść masło, podsmaż
wszystkie warzywa, ale tylko chwilkę by nie nabrały koloru.
Dodaj
1, 5 l bulionu i groch. Przykryj i gotuj pół godziny na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodaj boczek i gotuj kolejne pół godziny.
Wyjmij
kawałek boczku i odlej 5 łyżek zupy. Zupę, która została zmiksuj i
ugotuj na wolnym ogniu by wszystko dobrze sie złączyło.
Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i dopraw całość. Boczek pokrój na małe paseczki, podsmaż go na patelni i odcedź.
Do
głębokiego talerza wlej zupę, dodaj na wierzchu chmurkę śmietany,
troszkę boczku, ciut grochu, wcześniej odlanych 5 łyżek zupy, świeżo
mielonego pieprzu i podawaj z bagietką.
|