|
// ZUPA KREWETKOWA Z RYŻEM I CURRY
Dla: 6 osób Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 30 min Składniki 12-18 dużych krewetek 2 cebule razem ze szczypiorkiem 4 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru 1 pomidor, pokrojony w drobną kosteczkę 1 garść świeżego szpinaku, oczyszczonego z rdzenia 1 łyżka curry 100 gr ryżu basmanti Oliwa Sól i pieprz biały, świeżo mielony Szczypta chili Cayen Przygotowanie
Krewetki obierz ze skorupki, oczyść z jelita i przekrój delikatnie
wzdłuż ale nie do końca, tworząc motylki. Cebulę razem ze szczypiorkiem
drobno pokrój i posiekaj również czosnek i świeży imbir. Do dużego
garnka wlej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek, dodaj również ryż, imbir
oraz curry. Całość trzymaj na ogniu, bez przykrycia, ok. 5 min. cały
czas mieszając. Następnie zalej wszystko 2 l wody i ponownie zagotuj
całość.
Kiedy wszystko lekko się podgotuje dodaj krewetki oraz
pomidorową kosteczkę. Przypraw solą, białym pieprzem i chili Cayen.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 2 min.. Po tym czasie dodaj szpinak
i bez przykrycia pozostaw jeszcze na 5 min.
Jeśli masz pod ręką
świeże chili, również możesz je wykorzystać do tego przepisu. Gdy
chcesz złagodzić nieco ostry smak, możesz dodać ok. 200 ml śmietanki
kokosowej i będzie doskonale.
|