// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// ZUPA KREWETKOWA Z RYŻEM I CURRY



Dla: 6 osób
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min

Składniki
12-18 dużych krewetek
2 cebule razem ze szczypiorkiem
4 ząbki czosnku
1 kawałek świeżego imbiru
1 pomidor, pokrojony w drobną kosteczkę
1 garść świeżego szpinaku, oczyszczonego z rdzenia
1 łyżka curry
100 gr ryżu basmanti
Oliwa
Sól i pieprz biały, świeżo mielony
Szczypta chili Cayen
Przygotowanie

Krewetki obierz ze skorupki, oczyść z jelita i przekrój delikatnie wzdłuż ale nie do końca, tworząc motylki. Cebulę razem ze szczypiorkiem drobno pokrój i posiekaj również czosnek i świeży imbir. Do dużego garnka wlej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek, dodaj również ryż, imbir oraz curry. Całość trzymaj na ogniu, bez przykrycia, ok. 5 min. cały czas mieszając. Następnie zalej wszystko 2 l wody i ponownie zagotuj całość.

Kiedy wszystko lekko się podgotuje dodaj krewetki oraz pomidorową kosteczkę. Przypraw solą, białym pieprzem i chili Cayen. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 2 min.. Po tym czasie dodaj szpinak i bez przykrycia pozostaw jeszcze na 5 min.

Jeśli masz pod ręką świeże chili, również możesz je wykorzystać do tego przepisu. Gdy chcesz złagodzić nieco ostry smak, możesz dodać ok. 200 ml śmietanki kokosowej i będzie doskonale.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.