// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// SAŁATKA Z FETĄ, POMIDORAMI I JAJKAMI PRZEPIÓRKI



Dla 4 osób.
Czas przygotowania 30 min.

Składniki:
1 mała cukinia, pokrojona wzdłuż na ćwiartki (bez pestek)
Oliwa z oliwek do smażenia/grillowania
12 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
20 posiekanych oliwek
200 gr fety greckiej, pokrojonej w kostkę
18 jajek przepiórczych, ugotowanych na twardo
10 anchois w oliwie, lekko posiekanych
5 pomidorów pokrojonych w ćwiartki (bez pestek)

Pesto rozmarynowe:
ząbek czosnku
20 gr. orzechów pinii
12 liści rozmarynu
Pęczek bazylii
150 ml oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny do smaku
6 listków bazylii pokrojonych w paseczki

Przygotowanie :
Wlej na patelnię grillową oliwę z oliwek, usmaż na niej cukinię. Po kilku minutach odwróć na drugą stronę. Możesz też zgrillować cukinię na grillu zewnętrznym. Wsyp orzechy pinii
i ząbek czosnku do miski miksera. Dodaj rozmaryn i bazylię. Do miksera dodaj 150 ml dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i łyżkę soku z cytryny. Wszystko zmiksuj. Cukinię pokrój w ukośne paski. Wrzuć do miski, dodaj suszone pomidory, czarne oliwki, fetę, anchois i pomidory.Rozkrój 10 jajek przepiórki na pół i dodaj do miski. Dodaj również 8 całych jajek przepiórczych. Dodaj pesto rozmarynowe oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość. Podaj udekorowane bazylią.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.