|
// SAŁATKA Z FETĄ, POMIDORAMI I JAJKAMI PRZEPIÓRKI
Dla 4 osób. Czas przygotowania 30 min.
Składniki: 1 mała cukinia, pokrojona wzdłuż na ćwiartki (bez pestek) Oliwa z oliwek do smażenia/grillowania 12 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski 20 posiekanych oliwek 200 gr fety greckiej, pokrojonej w kostkę 18 jajek przepiórczych, ugotowanych na twardo 10 anchois w oliwie, lekko posiekanych 5 pomidorów pokrojonych w ćwiartki (bez pestek)
Pesto rozmarynowe: ząbek czosnku 20 gr. orzechów pinii 12 liści rozmarynu Pęczek bazylii 150 ml oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny do smaku 6 listków bazylii pokrojonych w paseczki
Przygotowanie : Wlej
na patelnię grillową oliwę z oliwek, usmaż na niej cukinię. Po kilku
minutach odwróć na drugą stronę. Możesz też zgrillować cukinię na grillu
zewnętrznym. Wsyp orzechy pinii i ząbek czosnku do miski miksera.
Dodaj rozmaryn i bazylię. Do miksera dodaj 150 ml dobrej oliwy z oliwek z
pierwszego tłoczenia i łyżkę soku z cytryny. Wszystko zmiksuj. Cukinię
pokrój w ukośne paski. Wrzuć do miski, dodaj suszone pomidory, czarne
oliwki, fetę, anchois i pomidory.Rozkrój 10 jajek przepiórki na pół i
dodaj do miski. Dodaj również 8 całych jajek przepiórczych. Dodaj pesto
rozmarynowe oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość. Podaj
udekorowane bazylią.
|