|
// ZUPA ARBUZOWA Z BAZYLIĄ I ZIELONĄ CYTRYNĄ
Dla 4 osób. Czas przygotowania: 20 min. Czas chłodzenia i macerowania: 2godz.
Składniki: 1 kg miąższu z arbuza 1 mały melon 2 zielone cytryny 4 gałązki bazylii 100ml wina słodkiego typu Tokaj 50 ml syropu z cukru trzcinowego
Przygotowanie: 1. Miąższ z arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy w kosteczkę 2.
Melon kroimy na pół , zdejmujemy pestki i wykrajamy kuleczki, które
przechowujemy na później. Pozostały melon miksujemy z arbuzową
kosteczką, dodajemy syrop z cukru trzcinowego, wino oraz sok z jednej
zielonej cytryny. 3. Całość przelewamy do wazy, na wierzch dodając
posiekaną bazylię i melonowe kuleczki. Foliujemy i wkładamy do lodówki
na ok. 2 godz. Wydawanie: Naszą arbuzową zupę podajemy w czterech kolorowych miseczkach, dekorując plasterkami zielonej cytryny i posiekaną bazylią Bon Appetit :-)
|