|
// MROŻONY KREMIK Z KASZTANÓW Z SOSEM CZEKOLADOWYM
Dla 8 osób.
Składniki: 500 gr kremu z kasztanów 60 ml śmietany 36% 8 gr żelatyny lub 4 płaty
Sos czekoladowy : 250 gr czekolady 90 % 100 gr masła 100 ml śmietany 36 % 5 ml likieru Baileys
Przygotowanie: W
garnku podgrzej połowę płynnej śmietany i dodaj do środka żelatynę.
Pomieszaj to z kremem z kasztanów. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno i
pomieszaj delikatnie z kremem kasztanowym, pamiętając aby puszystą
śmietanę włożyć do kremu a nie na odwrót. Całość przełóż do naczynia i
włóż do lodówki na 5 godzin.
Sos czekoladowy Rozpuść czekoladę, masło, śmietanę i likier w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i zostaw miseczkę na garnku z ciepłą wodą. Wyjmij
krem z lodówki, przełóż do pucharków lub kieliszków, polej ciepłym
sosem czekoladowym na wierzchu, udekoruj miętą, orzechami lub płatkami
prażonych migdałów i smacznego.
|