// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// MROŻONY KREMIK Z KASZTANÓW Z SOSEM CZEKOLADOWYM



Dla 8 osób.

Składniki:
500 gr kremu z kasztanów
60 ml śmietany 36%
8 gr żelatyny lub 4 płaty

Sos czekoladowy :
250 gr czekolady 90 %
100 gr masła
100 ml śmietany 36 %
5 ml likieru Baileys

Przygotowanie:
W garnku podgrzej połowę płynnej śmietany i dodaj do środka żelatynę. Pomieszaj to z kremem z kasztanów. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno i pomieszaj delikatnie z kremem kasztanowym, pamiętając aby puszystą śmietanę włożyć do kremu a nie na odwrót. Całość przełóż do naczynia i włóż do lodówki na 5 godzin.


Sos czekoladowy
Rozpuść czekoladę, masło, śmietanę i likier w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i zostaw miseczkę na garnku z ciepłą wodą.
Wyjmij krem z lodówki, przełóż do pucharków lub kieliszków, polej ciepłym sosem czekoladowym na wierzchu, udekoruj miętą,  orzechami lub płatkami prażonych migdałów i smacznego.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.