|
// MUS MIGDAŁOWY Z BRZOSKWINIAMI
Dla: 4 osób Czas przygotowania: 15min Czas prażenia: 5 min Czas studzenia: 20min
Składniki 200 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego 100 g płatków migdałów 100 g cukru pudru 4 świeże brzoskwinie lub puszka brzoskwiń w syropie ( ok. 465 g) Sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie Mleko wlej do miski, pomieszaj i wstaw do lodówki na 30 min. lub do zamrażalnika na 10 min. Na patelni, na wolnym ogniu praż migdały z cukrem. Co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką aż do rozpuszczenia się cukru. Karmelowe migdały przełóż na blachę do ostudzenia. Połowę zmiksuj na puder a drugą pokrój grubo. Brzoskwinie umyj i pokrój w kosteczkę. Mleko pomieszaj trzepaczką do uzyskania piany, dodając sok z cytryny i puder migdałowy. Do dużej szklanki najpierw nałóż pierwszą warstwę brzoskwiń, następnie grubo pokrojone migdały i mus uzyskany z mleka, cytryny i pudru migdałowego. Udekoruj miętą i migdałami. Zamiast brzoskwiń możesz użyć również moreli.
|