|
// KARP PO PROWANSALSKU
Dla: 4 osób
Składniki 1kg filetowanego karpia 50 g oleju 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 cebula, pokrojona w piórka 250 g pomidorów z puszki, pokrojonych w kosteczkę Szałwia, kilka listków 1 pęczek bazylii Cynamon Sól i pieprz
Przygotowanie Dopraw karpia tylko solą i pieprzem z obu stron i włóż na 2 godz. pomiędzy talerze.
W dużym garnku podsmaż cebulę, czosnek, następnie dodaj filety z karpia i podsmaż całość z obu stron. Dodaj do całości liście szałwii i posiekaną bazylię, sól, świeżo mielony pieprz i szczyptę cynamonu. Podsmaż całość, od czasu do czasu dolewając troszeczkę wody. Po 15 min. dodaj pokrojone pomidory i znów gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. Pamiętaj, że sos musi być gęsty.
|
|