|
// CHŁODNIK KALAFIOROWY Z KOLENDRĄ
Dla: 4 osób Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 25 min
Składniki: 1 kalafior, pokrojony w różyczki 50 g masła 1 cebula, pokrojona w piórka 1 por, biała część drobno pokrojona 200 ml śmietany 36o 1 pęczek kolędry ½ l bulionu z kury Sól i pieprz świeżo mielony
Przygotowanie: W dużym garnku rozpuść na maśle drobno posiekaną cebulę i pora. Dodaj bulion, kalafior i gotuj na wolnym ogniu 25 min. Jak kalafior będzie już miękki zmiksuj całość i przecedź na najmniejszym sitku. Poczekaj aż ostygnie i włóż do lodówki aż do momentu serwowania.
Przed podaniem, zmiksuj całość ponownie, dodając śmietanę oraz sól i pieprz. Całość udekoruj posiekaną kolędrą oraz grubo mielonym pieprzem.
Oczywiście chłodnik serwujemy na zimno a gdy znudzi nam się smak kalafiora możemy śmiało zastąpić go brokułami.
|