// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// CHŁODNIK KALAFIOROWY Z KOLENDRĄ



Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 25 min

Składniki:
1 kalafior, pokrojony w różyczki
50 g masła
1 cebula, pokrojona w piórka
1 por, biała część drobno pokrojona
200 ml śmietany 36o
1 pęczek kolędry
½ l bulionu z kury
Sól i pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:
W dużym garnku rozpuść na maśle drobno posiekaną cebulę i pora. Dodaj bulion, kalafior i gotuj na wolnym ogniu 25 min. Jak kalafior będzie już miękki zmiksuj całość i przecedź na najmniejszym sitku. Poczekaj aż ostygnie i włóż do lodówki aż do momentu serwowania.

Przed podaniem, zmiksuj całość ponownie, dodając śmietanę oraz sól i pieprz. Całość udekoruj posiekaną kolędrą oraz grubo mielonym pieprzem.

Oczywiście chłodnik serwujemy na zimno a gdy znudzi nam się smak kalafiora możemy śmiało zastąpić go brokułami.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.