|
// PIZZA Z GRILLA Z MOZZARELLĄ, BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI
Ciasto 350 g mąki 15 g drożdży 6 łyżek oliwy z oliwek 150 ml wody letniej Szczypta soli
Przygotowanie Do naczynia dodaj drożdże i zalej letnią wodą. Pomieszaj i odstaw na 10-15 min, Dodaj sól, 1/3 objętości mąki i 2 łyżki oliwy, następnie pomieszaj i znów dodaj sól, 1/3 mąki i 2 łyżki oliwy i tak do wyczerpania składników. Mąki dodaj tyle, aby ciasto było elastyczne i miękkie. Formuj kule i przykryj czystą i wilgotną ściereczką, aż do wyrośnięcia.
Nadzienie 3 bakłażany, pokrojone w talarki 50 g parmezanu tartego 150 g mozzarelli 8 pomidorów, umytych i obranych ze skóry 1 pęczek bazylii 20 g liści z bazylii 2 ząbki czosnku 1 szczypta oregano Sok z 1 cytryny Sól, pieprz i oliwa z oliwek
Przygotowanie Bakłażany posmaruj oliwą i grilluj metodą bezposrednią. 5 pomidorów pokrój w kosteczkę. Pozostałe na talarki. Do kosteczki pomidorowej dodaj posiekaną bazylię, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Kiedy ciasto jest już gotowe i uformowane na początek dodaj na nie pomidory pokrojone w kostkę. Następnie ułóż wachlarz z naprzemiennie ułożonych talarków pomidorów, mozzarelli i grillowanej oberżyny. Metodę grillowania ustaw na pośrednią. Ciasto powinno się grillować ok. 8-10 min. Na koniec dodaj posiekaną świeżą bazylię, parmezan, oliwę i oregano.
|