// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// PIZZA Z GRILLA Z MOZZARELLĄ, BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI



Ciasto
350 g mąki
15 g drożdży
6 łyżek oliwy z oliwek
150 ml wody letniej
Szczypta soli

Przygotowanie
Do naczynia dodaj drożdże i zalej letnią wodą.  Pomieszaj i odstaw na 10-15 min, Dodaj sól, 1/3 objętości mąki i 2 łyżki oliwy, następnie pomieszaj i znów dodaj sól, 1/3 mąki i 2 łyżki oliwy i tak do wyczerpania składników. Mąki dodaj tyle, aby ciasto było elastyczne i miękkie. Formuj kule i przykryj czystą i wilgotną ściereczką, aż do wyrośnięcia.

Nadzienie
3 bakłażany, pokrojone w talarki
50 g parmezanu tartego
150 g mozzarelli
8 pomidorów, umytych i obranych ze skóry
1 pęczek bazylii
20 g liści z bazylii
2 ząbki czosnku
1 szczypta oregano
Sok z 1 cytryny
Sól, pieprz i oliwa z oliwek

Przygotowanie
Bakłażany posmaruj oliwą i grilluj metodą bezposrednią. 5 pomidorów pokrój w kosteczkę. Pozostałe na talarki.  Do kosteczki pomidorowej dodaj posiekaną bazylię, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Kiedy ciasto jest już gotowe i uformowane na początek dodaj na nie pomidory pokrojone w kostkę. Następnie ułóż wachlarz z naprzemiennie ułożonych talarków pomidorów, mozzarelli i grillowanej oberżyny. Metodę grillowania ustaw na pośrednią. Ciasto powinno się grillować ok. 8-10 min. Na koniec dodaj posiekaną świeżą bazylię, parmezan, oliwę i oregano.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.