|
// TIRAMISU Z MALINAMI I MIĘTĄ
Dla: 4 osób Czas przygotowania: 20 min Czas chłodzenia: 12 h
Składniki 500 g malin 200 g jogurt bałkański 250 g sera mascarpone 1 duża beza lub 200 g małych 100 g cukru deserowego 3 jajka 2 łyżki mięty posiekanej 50 g czarnej czekolady, pokrojonej drobno
Przygotowanie Bezy pokrusz w misce. W drugiej wymieszaj cukier, żółtka, mascarpone, jogurt bałkański i jedną łyżkę mięty. Całość mieszaj delikatnie trzepaczką uważając, aby mascarpone się nie zważył. W osobnej misce ubij białka na sztywno. Wymieszaj następnie wszystko razem pamiętając, aby ubite białka dodawać do masy a nie na odwrót. Do tej wersji tiramisu najlepiej pasują kieliszki lub szklanki. Na początek zacznij od jednej warstwy malin, później mascarpone i na to pokruszone bezy. Powtórz czynność kończąc malinami. Wstaw do lodówki na 12 godz. a tuż przed podaniem posyp miętą i wiórkami z czekolady.
|