// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// TIRAMISU Z MALINAMI I MIĘTĄ



Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas chłodzenia: 12 h

Składniki
500 g malin
200 g jogurt bałkański
250 g sera mascarpone
1 duża beza lub 200 g małych
100 g cukru deserowego
3 jajka
2 łyżki mięty posiekanej
50 g czarnej czekolady, pokrojonej drobno

Przygotowanie
Bezy pokrusz w misce. W drugiej wymieszaj cukier, żółtka, mascarpone, jogurt bałkański i jedną łyżkę mięty. Całość mieszaj delikatnie trzepaczką uważając, aby mascarpone się nie zważył. W osobnej misce ubij białka na sztywno. Wymieszaj następnie wszystko razem pamiętając, aby ubite białka dodawać do masy a nie na odwrót.  Do tej wersji tiramisu najlepiej pasują kieliszki lub szklanki. Na początek zacznij od jednej warstwy malin, później mascarpone i na to pokruszone bezy. Powtórz czynność kończąc malinami. Wstaw do lodówki na 12 godz. a tuż przed podaniem posyp miętą i wiórkami z czekolady.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.