|
// KREM BRULEE Z MIODEM KASZTANOWYM
Dla: 4 osób. Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 25 min Czas chłodzenia: 2 godz.
Składniki: 0, 5 l śmietany 4 jajka, żółtka 1 łyżka miodu kasztanowego 2 łyżeczki cukru brązowego 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Przygotuj
naczynie do kąpieli wodnej, czyli do dużego naczynia do zapiekanki, do
połowy dodaj wody. Nastaw piec na temp 180C. Do 4 kokilek, ramekinów,
(standardowy rozmiar 11x 3) wlej odrobinę wody tak, aby foremki
pozostały zwilżone. Nie wycieraj.
W dużej misce wymieszaj 4
żółtka, dodaj ziarenka laski waniliowej oraz miód i mieszaj całość dość
intensywnie. Następnie dodaj śmietanę i znów pomieszaj.
Przelej
płyn do kokilek i dodaj do kąpieli wodnej, do pieca na 20 min. Po
upieczeniu i całkowitym ostudzeniu włóż do lodówki na 2h.
Przed
podaniem, w ostatniej chwili ułóż naczynia na blachę, posyp nasz krem
cukrem trzcinowym i włóż do pieca, opcja grill na ok. 3 min, tak, aby
cukier się delikatnie się skarmelizował. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu
z pieca.
|