// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// KREM BRULEE Z MIODEM KASZTANOWYM



Dla: 4 osób.
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 25 min
Czas chłodzenia: 2 godz.

Składniki:
0, 5 l śmietany
4 jajka, żółtka
1 łyżka miodu kasztanowego
2 łyżeczki cukru brązowego
1 laska wanilii

Przygotowanie:

Przygotuj naczynie do kąpieli wodnej, czyli do dużego naczynia do zapiekanki, do połowy dodaj wody. Nastaw piec na temp 180C. Do 4 kokilek, ramekinów, (standardowy rozmiar 11x 3) wlej odrobinę wody tak, aby foremki pozostały zwilżone. Nie wycieraj.

W dużej misce wymieszaj 4 żółtka, dodaj ziarenka laski waniliowej oraz miód i mieszaj całość dość intensywnie. Następnie dodaj śmietanę i znów pomieszaj.

Przelej płyn do kokilek i dodaj do kąpieli wodnej, do pieca na 20 min. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu włóż do lodówki na 2h.

Przed podaniem, w ostatniej chwili ułóż naczynia na blachę, posyp nasz krem cukrem trzcinowym i włóż do pieca, opcja grill na ok. 3 min, tak, aby cukier się delikatnie się skarmelizował. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z pieca.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.