|
// ZAPIEKANA ZUPA CZEKOLADOWA
Dla: 6 osób Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 15 min
Składniki: 200 g czekolady czarnej 1 l mleka 4 żółtka
Kokosanki 2 białka 100 g wiórków kokosowych 100 g cukier deserowy 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli
Zupa Zagotuj mleko i zdejmij z ognia, aby dodać posiekaną czekoladę. Podgrzej ponownie całość. W osobnej miseczce dodaj żółtko i 2 łyżki wody. Ubijaj w kąpieli wodnej, ale tak, aby woda się nie zagotowała. Musisz uzyskać piankową konsystencję cały czas delikatnie mieszając. Przelej zupę do filiżanek.
Kokosanki Ubij białko z solą. Pod koniec dodaj cukier, ale wciąż mieszaj drewnianą łyżką dodając wiórka kokosowe i 2 łyżki cukru pudru. Kokosanki będą gotowe, kiedy utworzysz z nich chmurki na powierzchni zupy. Filiżanki z czekoladą włóż do pieca, opcja grill i poczekaj aż do momentu, kiedy będą złote. Podawaj z miętą bezpośrednio po wyjęciu z pieca.
|