// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// ZAPIEKANA ZUPA CZEKOLADOWA



Dla: 6 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 15 min

Składniki:
200 g czekolady czarnej
1 l mleka
4 żółtka

Kokosanki
2 białka
100 g wiórków kokosowych
100 g cukier deserowy
1 łyżka cukru pudru
1 szczypta soli

Zupa
Zagotuj mleko i zdejmij z ognia, aby dodać posiekaną czekoladę. Podgrzej ponownie całość. W osobnej miseczce dodaj żółtko i 2 łyżki wody. Ubijaj w kąpieli wodnej, ale tak, aby woda się nie zagotowała. Musisz uzyskać piankową konsystencję cały czas delikatnie mieszając. Przelej zupę do filiżanek.

Kokosanki
Ubij białko z solą. Pod koniec dodaj cukier, ale wciąż mieszaj drewnianą łyżką dodając wiórka kokosowe i 2 łyżki cukru pudru.  Kokosanki będą gotowe, kiedy utworzysz z nich chmurki na powierzchni zupy.
Filiżanki z czekoladą włóż do pieca, opcja grill i poczekaj aż do momentu, kiedy będą złote.
Podawaj z miętą bezpośrednio po wyjęciu z pieca.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.