|
// WIEPRZOWINA Z IMBIREM
Dla: 4 osób
Składniki: 700 g schabu, pokrojonego na drobne plastry 2 łyżki tartego imbiru 65 g posiekanej, świeżej kolendry 2 łyżki oleju słonecznikowego 150 g cebuli, pokrojonej w piórka 1 (200g) papryka czerwona, pokrojona w paseczki 1 (200g) papryka żółta, pokrojona w paseczki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu 240 g kiełków sojowych
Przygotowanie Na początek do dużej miski wrzuć plastry wieprzowiny, tarty imbir i kolendrę. Wymieszaj wszystko dokładnie i zafoliuj. Marynuj w lodowce najkrócej 3 godz. a nawet całą noc. W woku podgrzej olej i podsmaż mięso małymi partiami. Kiedy mięso będzie już złote, zdejmij wszystko i podsmaż obie papryki, cebulę aż wszystko będzie miękkie. Kiedy papryka z cebulą jest już gotowa wrzuć mięso, sos sojowy, ocet i kiełki i delikatnie podsmaż chwilkę, aż wszystkie smaki ładnie się połączą. Podawaj natychmiast z odrobiną świeżej kolendry.
|
|