// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// POTAGE PARMENTIER Z OLEJEM PIETRUSZKOWYM I GRZANKAMI



Dla: 4 osób

Składniki
50 g masła
500 g ziemniaki mączne, typu Irga, obrane i pokrojone w bardzo cienkie talarki
1 cebula pokrojona w kosteczkę
1 liść laurowy
900 ml mleka
Sól i pieprz

Olej pietruszkowy
Składniki
Pęczek pietruszki, umytej i wysuszonej
125 ml oliwy Extra Vergin

Grzanki o smaku boczkowym
Składniki
3 łyżki oliwy
4 cienkie plasterki boczku wędzonego
2 talarki chleba bez skóry pokrojone w kostkę, 1cm x 1cm

Przygotowanie
Zaczynamy od oleju pietruszkowego. W dużym garnku zagotuj dużą ilość wody i na ok. 5-10 sek. wrzuć natkę pietruszki, tylko, aby się blanszowała. Przecedź i włóż do miski z bardzo zimną wodą. Następnie ponownie odcedź, wysusz i wrzuć całość do miksera, aż do uzyskania puree pietruszkowego, które w lodówce możesz przechować nawet tydzień.

Potage, czyli gęsta zupa
W dużym garnku rozpuść masło, dodaj ziemniaki, cebulę, zamieszaj i całość podsmaż ok. 5-8 min, tak, aby cebula była szklista. Wrzuć liść laurowy, wlej mleko, dopraw solą i pieprzem i zagotuj całość. Następnie obniż temperaturę, przykryj i na wolnym ogniu gotuj od 15 do 20 min. Po tym czasie zdejmij z ognia, wyciągnij liść laurowy i miksuj całość na puree. Przecedź całość do garnka.

Czas na grzanki
Rozgrzej oliwę na patelni i na wolnym ogniu podsmaż boczek, ok. 5-6 min. Boczek musi być delikatnie chrupiący. Wyłóż go na pergamin, aby zdjąć nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni podnieś delikatnie temperaturę i wrzuć chlebową kosteczkę. Podsmaż, aż grzanki będą chrupiące i złociste. Zdejmij z patelni i odsącz tak jak boczek

Jeśli już wszystko mamy gotowe, podgrzewamy ponownie zupę, wykładamy do miseczki a na wierzchu polewamy olejem pietruszkowym, wrzucamy pokruszony boczek i grzanki.


Wstecz



      Barrum 2010-12-13 20:05:07

Super przepis! Pychota!




Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.