|
// POTAGE PARMENTIER Z OLEJEM PIETRUSZKOWYM I GRZANKAMI
Dla: 4 osób
Składniki 50 g masła 500 g ziemniaki mączne, typu Irga, obrane i pokrojone w bardzo cienkie talarki 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 liść laurowy 900 ml mleka Sól i pieprz
Olej pietruszkowy Składniki Pęczek pietruszki, umytej i wysuszonej 125 ml oliwy Extra Vergin
Grzanki o smaku boczkowym Składniki 3 łyżki oliwy 4 cienkie plasterki boczku wędzonego 2 talarki chleba bez skóry pokrojone w kostkę, 1cm x 1cm
Przygotowanie Zaczynamy od oleju pietruszkowego. W dużym garnku zagotuj dużą ilość wody i na ok. 5-10 sek. wrzuć natkę pietruszki, tylko, aby się blanszowała. Przecedź i włóż do miski z bardzo zimną wodą. Następnie ponownie odcedź, wysusz i wrzuć całość do miksera, aż do uzyskania puree pietruszkowego, które w lodówce możesz przechować nawet tydzień.
Potage, czyli gęsta zupa W dużym garnku rozpuść masło, dodaj ziemniaki, cebulę, zamieszaj i całość podsmaż ok. 5-8 min, tak, aby cebula była szklista. Wrzuć liść laurowy, wlej mleko, dopraw solą i pieprzem i zagotuj całość. Następnie obniż temperaturę, przykryj i na wolnym ogniu gotuj od 15 do 20 min. Po tym czasie zdejmij z ognia, wyciągnij liść laurowy i miksuj całość na puree. Przecedź całość do garnka.
Czas na grzanki Rozgrzej oliwę na patelni i na wolnym ogniu podsmaż boczek, ok. 5-6 min. Boczek musi być delikatnie chrupiący. Wyłóż go na pergamin, aby zdjąć nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni podnieś delikatnie temperaturę i wrzuć chlebową kosteczkę. Podsmaż, aż grzanki będą chrupiące i złociste. Zdejmij z patelni i odsącz tak jak boczek
Jeśli już wszystko mamy gotowe, podgrzewamy ponownie zupę, wykładamy do miseczki a na wierzchu polewamy olejem pietruszkowym, wrzucamy pokruszony boczek i grzanki.
|