// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// DACQUOISE ORZECHOWE



Dla: 6 osób
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki:
120g orzechów włoskich
75g pudru migdałowego (lub mielonych płatków migdałowych)
150g cukru pudru
130g cukru deserowego
2 jajka + 4 białka
170g masła
250 ml mleka
25g mąki
30g skrobi kukurydzianej
Sól

Przygotowanie:
Na początek przygotujemy  biszkopt orzechowy, do którego będziemy potrzebować dwóch form do pieczenia tarty o średnicy 20 cm. Smarujemy foremki masłem i kładziemy na nich papier pergaminowy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 1500. Ubijamy 5 białek razem ze szczyptą soli i w trakcie ubijania dodajemy 2 łyżki cukru deserowego. W osobnej misce mieszamy cukier puder, mąkę, 50g mielonych orzechów włoskich i mielone migdały. Do naszej sypkiej mieszanki dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Przelewamy całość do dwóch foremek, wyrównujemy wierzch, a następnie wkładamy je na 50 min do piekarnika. Tak upieczone biszkopty, po lekkim ostygnięciu wyciągamy z foremek i przekładamy  na kratę od pieca.

Teraz możemy zająć się przygotowaniem kremu. Gotujemy mleko. Ubijamy 1 żółtko i 1 całe jajko dodając cukier deserowy , tworząc tzw. kogiel- mogiel. Dodajemy do niego skrobię kukurydzianą nadal mieszając. Do całości wlewamy ugotowane wcześniej mleko i łączymy wszystkie składniki. Nasz krem z powrotem ląduje w garnku. Gotujemy wszystko mieszając, aż zacznie wrzeć przez około 30 sekund. Całą zawartość garnka przekładamy do misy dodając 30g masła i cukier puder, mieszamy ponownie i czekamy aż troszkę ostygnie. Miksujemy nasz krem na wolnych obrotach i dodajemy resztę miękkiego masła. Jak krem stanie się gładki dodajemy do środka 50g posiekanych, prażonych orzechów włoskich.

Jeden z blatów biszkoptowych kładziemy na talerzu i za pomocą rękawa cukierniczego robimy na nim rozetki z kremu po czym wkładamy  na chwilę do lodówki żeby się wszystko troszkę ścieło. Następnie układamy na wierzchu drugi biszkopt, posypujemy go cukrem pudrem i dekorujemy pozostałym kremem. Wieńczymy dzieło karmelizowanymi orzechami i dekoracją świąteczną.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.