// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// INDYK FASZEROWANY BOROWIKAMI



Dla: 6 osób
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 45 min

Składniki:
1 szt. (około1,2 kg) piersi z indyka
250g drobno mielonej piersi z kurczaka
1 kg borowików
50g rodzynek
50g pistacji
1 ząbek czosnku
1 szalotka
50g masła
3 łyżki oleju
100 ml koniaku
Natka pietruszki
Sól, pieprz

Przygotowanie:Marynujemy jedną godzinę rodzynki w 100ml koniaku lub winiaku. Szalotkę dusimy w 20g masła i dodajemy posiekany ząbek czosnku, następnie pokrojone borowiki i dalej dusimy. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i pokrojoną natką pietruszki. Podsmażamy całość dodając mielone mięso z kurczaka, pistacje i odsączone rodzynki.

Wkładamy filet z indyka pomiędzy papier pergaminowy lub folię spożywczą i ubijamy go, aż będzie rozpłaszczony a później doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną pierś z indyka faszerujemy nakładając wcześniej przygotowane nadzienie i rolujemy. Aby nasza rolada mocniej się trzymała można sobie pomóc obwiązując ją bawełnianym sznurkiem. Całość smarujemy olejem i masłem, po czym na 40 min wkładamy do piekarnika cały czas podlewając pierś dla uzyskania pięknego koloru.

Doskonale smakuje z sosem grzybowo- śmietanowym.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.