|
// INDYK FASZEROWANY BOROWIKAMI
Dla: 6 osób Czas przygotowania: 30 min Czas marynowania: 1 godz. Czas pieczenia: 45 min
Składniki: 1 szt. (około1,2 kg) piersi z indyka 250g drobno mielonej piersi z kurczaka 1 kg borowików 50g rodzynek 50g pistacji 1 ząbek czosnku 1 szalotka 50g masła 3 łyżki oleju 100 ml koniaku Natka pietruszki Sól, pieprz
Przygotowanie:Marynujemy jedną godzinę rodzynki w 100ml koniaku lub winiaku. Szalotkę dusimy w 20g masła i dodajemy posiekany ząbek czosnku, następnie pokrojone borowiki i dalej dusimy. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i pokrojoną natką pietruszki. Podsmażamy całość dodając mielone mięso z kurczaka, pistacje i odsączone rodzynki.
Wkładamy filet z indyka pomiędzy papier pergaminowy lub folię spożywczą i ubijamy go, aż będzie rozpłaszczony a później doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną pierś z indyka faszerujemy nakładając wcześniej przygotowane nadzienie i rolujemy. Aby nasza rolada mocniej się trzymała można sobie pomóc obwiązując ją bawełnianym sznurkiem. Całość smarujemy olejem i masłem, po czym na 40 min wkładamy do piekarnika cały czas podlewając pierś dla uzyskania pięknego koloru.
Doskonale smakuje z sosem grzybowo- śmietanowym.
|