// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// TIRAMISU Z IRISH COFEE I KANDYZOWANYMI TRUSKAWKAMI



Na 4 szklanki

Składniki:
150 g serka mascarpone
150 g biszkoptów długich, paluszków
1 laska cynamonu
1 goździk
1 laska wanilii
200 ml whisky
60 g cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
4 jajka
Sól
80 g kandyzowanych truskawek

Przygotowanie:
W garnku wymieszaj whisky z kawą rozpuszczalną, 10 g cukru, szczyptą cynamonu, goździkiem, wanilią oraz 200 ml wody. Podgotuj całość, po czym przykryj i na wolnym ogniu gotuj jeszcze 20 min. Następnie odstaw do wystudzenia.

W dużej misce zrób kogel mogel, tzn. dodaj żółtka, resztę cukru, czyli 50 g. Wymieszaj całość a następnie dorzuć serek mascarpone, ubite białka i delikatnie mieszaj całość, aby nie utracić puszystości. Na koniec dodaj kosteczkę z kandyzowanych truskawek.

Biszkopty należy namoczyć w Irish cofee i układać je na dnie szklaneczek lub pucharków, następna warstwa to krem a całość posypujemy odrobiną kawy rozpuszczalnej i kilkoma kandyzowanymi truskawkami. Wkładamy do lodówki na min. 6 godz.

Smacznego!


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.