|
// TIRAMISU Z IRISH COFEE I KANDYZOWANYMI TRUSKAWKAMI
Na 4 szklanki
Składniki: 150 g serka mascarpone 150 g biszkoptów długich, paluszków 1 laska cynamonu 1 goździk 1 laska wanilii 200 ml whisky 60 g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 4 jajka Sól 80 g kandyzowanych truskawek
Przygotowanie: W garnku wymieszaj whisky z kawą rozpuszczalną, 10 g cukru, szczyptą cynamonu, goździkiem, wanilią oraz 200 ml wody. Podgotuj całość, po czym przykryj i na wolnym ogniu gotuj jeszcze 20 min. Następnie odstaw do wystudzenia.
W dużej misce zrób kogel mogel, tzn. dodaj żółtka, resztę cukru, czyli 50 g. Wymieszaj całość a następnie dorzuć serek mascarpone, ubite białka i delikatnie mieszaj całość, aby nie utracić puszystości. Na koniec dodaj kosteczkę z kandyzowanych truskawek.
Biszkopty należy namoczyć w Irish cofee i układać je na dnie szklaneczek lub pucharków, następna warstwa to krem a całość posypujemy odrobiną kawy rozpuszczalnej i kilkoma kandyzowanymi truskawkami. Wkładamy do lodówki na min. 6 godz.
Smacznego!
|