// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// ZUPA Z MARCHWI I POMARAŃCZY



Dla 6 osób
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania: 40 min

Składniki:
1 kg marchwi pokrojonej w cienkie talarki
2 szt. pomarańczy
2 szt. jabłek
1 szt. cebuli
200 ml śmietany
500ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz, chili

Przygotowanie:
Obieramy jabłka, wycinamy pestki i kroimy drobno. Cebule siekamy na cieniutkie piórka i podsmażamy w garnku około 10 min na oliwie. Dodajemy do cebuli talarki z marchwi, posiekane jabłka i skórkę ( zest) z pomarańczy. Podsmażmy wszystko jeszcze minutę i zalewamy bulionem. Doprawiamy wszystko solą i odrobiną chili. Na wolnym ogniu wszystko gotujemy bez przykrycia około 30 minut.

Miksujemy całą zupę i dodajemy wcześniej uzyskany sok z pomarańczy i śmietanę. Jeśli uznamy, ze nasza zupa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze troszkę bulionu. Na koniec przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.

Krem nasz podajemy w głębokich talerzach lub bulionówkach i dekorujemy go startym lub pokrojonym w słupki jabłkiem. Zupę możemy podawać na zimno i na ciepło.

Smacznego


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.