// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //
|
|
// ZUPA Z MARCHWI I POMARAŃCZY
Dla 6 osób Czas przygotowania 20 min Czas gotowania: 40 min
Składniki: 1 kg marchwi pokrojonej w cienkie talarki 2 szt. pomarańczy 2 szt. jabłek 1 szt. cebuli 200 ml śmietany 500ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy Sól, pieprz, chili
Przygotowanie: Obieramy jabłka, wycinamy pestki i kroimy drobno. Cebule siekamy na cieniutkie piórka i podsmażamy w garnku około 10 min na oliwie. Dodajemy do cebuli talarki z marchwi, posiekane jabłka i skórkę ( zest) z pomarańczy. Podsmażmy wszystko jeszcze minutę i zalewamy bulionem. Doprawiamy wszystko solą i odrobiną chili. Na wolnym ogniu wszystko gotujemy bez przykrycia około 30 minut.
Miksujemy całą zupę i dodajemy wcześniej uzyskany sok z pomarańczy i śmietanę. Jeśli uznamy, ze nasza zupa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze troszkę bulionu. Na koniec przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Krem nasz podajemy w głębokich talerzach lub bulionówkach i dekorujemy go startym lub pokrojonym w słupki jabłkiem. Zupę możemy podawać na zimno i na ciepło.
Smacznego
|
|
Wstecz
Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.
Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz -
zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta -
zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła -
kliknij tutaj.