// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// ZAPIEKANKA CYTRUSOWA Z JOGURTEM BAŁKAŃSKIM



Dla: 6 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 10 min

Składniki:
3 różowe grejpfruty, pokrojone w segmenty
3 pomarańcze, pokrojone w segmenty
100 ml soku z pomarańczy
6 żółtek
100g jogurtu bałkańskiego
100 g cukru pudru
2 łyżki cukru brązowego, drobnego
2 łyżki masy makowej

Przygotowanie
Ubij żółtka razem z sokiem pomarańczowym, cukrem i szczyptą pieprzu, aż powstanie puszysta pianka. To samo powtórz w kąpieli wodnej, a wówczas krem się zagęści, ale nie starci puszystości.  Następnie odstaw krem, wciąż ubijając kolejne 2 min. tym razem stopniowo dodając jogurt bałkański i kolejno masę makową.

Na głęboki talerz wyłóż nasz mus a następnie ułóż kolorowy wachlarz z naprzemiennych segmentów pomarańczy i różowego grejpfruta. Całość posyp drobnym cukrem trzcinowym i karmelizuj za pomocą palnika lub w piecu na opcji grill. Podawaj natychmiast.

Pamiętajcie, że technikę wycinania segmentów możecie znaleźć na stronie w video technikach:
http://www.pascalbrodnicki.pl/index.php?m=m&id=78&id_cat=&id_poz=19


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.