|
// ZAPIEKANKA CYTRUSOWA Z JOGURTEM BAŁKAŃSKIM
Dla: 6 osób Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 10 min
Składniki: 3 różowe grejpfruty, pokrojone w segmenty 3 pomarańcze, pokrojone w segmenty 100 ml soku z pomarańczy 6 żółtek 100g jogurtu bałkańskiego 100 g cukru pudru 2 łyżki cukru brązowego, drobnego 2 łyżki masy makowej
Przygotowanie Ubij żółtka razem z sokiem pomarańczowym, cukrem i szczyptą pieprzu, aż powstanie puszysta pianka. To samo powtórz w kąpieli wodnej, a wówczas krem się zagęści, ale nie starci puszystości. Następnie odstaw krem, wciąż ubijając kolejne 2 min. tym razem stopniowo dodając jogurt bałkański i kolejno masę makową.
Na głęboki talerz wyłóż nasz mus a następnie ułóż kolorowy wachlarz z naprzemiennych segmentów pomarańczy i różowego grejpfruta. Całość posyp drobnym cukrem trzcinowym i karmelizuj za pomocą palnika lub w piecu na opcji grill. Podawaj natychmiast.
Pamiętajcie, że technikę wycinania segmentów możecie znaleźć na stronie w video technikach: http://www.pascalbrodnicki.pl/index.php?m=m&id=78&id_cat=&id_poz=19
|