|
// MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z KAPUSTĄ CZERWONĄ I JABŁKAMI
Dla 4 osób Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 1,5 godziny Czas marynowania: 30 min
Składniki: 1, 2 kg polędwiczek wieprzowych 800g czerwonej kapusty 3 szt. jabłek 150g soku jabłkowego (najlepiej jednodniowego) 1 łyżka jałowca Pół łyżeczki pieprzu czarnego łamanego 50g masła 100g miodu 4 łyżki sosu sojowego, light 4 gałązki świeżego rozmarynu Sól, pieprz świeżo mielony
Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy miód z sosem sojowym, rozmarynem i pieprzem czarnym łamanym.
Oczyszczamy nasze polędwiczki z błonek i tłuszczu (trybujemy) i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30min.
W tym czasie kroimy czerwoną kapustę na pół, zdejmujemy pierwsze liście, usuwamy głąby i drobno szatkujemy. W dużym garnku rozpuszczamy połowę masła i dodajemy do środka poszatkowaną kapustę, sok jabłkowy, jałowiec, troszkę soli i pieprzu. Wszystko przykrywamy i dusimy 1 godzinę na wolnym ogniu. Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone na cząstki jabłka, resztę masła, szczyptę soli i pieprzu i dusimy wszystko jeszcze 30 minut.
Rozgrzewamy piec do temperatury 210C i układamy polędwiczki w żaroodpornym naczyniu lub na blasze i zapiekamy je od 30 do 35 minut. Jeśli w czasie pieczenia marynata za bardzo się karmelizuje można podlać polędwiczki odrobiną wody i należy pamiętać, że trzeba je kilkakrotnie obracać w trakcie pieczenia, aby równomiernie się upiekły. Po upieczeniu kroimy nasze polędwiczki na porcje i układamy na paterze wyłożonej czerwoną kapustą z jabłkami. Całość dekorujemy zieloną pietruszką i życzymy smacznego.
|