// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// MARYNOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z KAPUSTĄ CZERWONĄ I JABŁKAMI



Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 1,5 godziny
Czas marynowania: 30 min

Składniki:
1, 2 kg polędwiczek wieprzowych
800g czerwonej kapusty
3 szt. jabłek
150g soku jabłkowego (najlepiej jednodniowego)
1 łyżka jałowca
Pół łyżeczki pieprzu czarnego łamanego
50g masła
100g miodu
4 łyżki sosu sojowego, light
4 gałązki świeżego rozmarynu
Sól, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy miód z sosem sojowym, rozmarynem i pieprzem czarnym łamanym.

Oczyszczamy nasze polędwiczki z błonek i tłuszczu (trybujemy) i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30min.

W tym czasie kroimy czerwoną kapustę na pół, zdejmujemy pierwsze liście, usuwamy głąby i drobno szatkujemy. W dużym garnku rozpuszczamy połowę masła i dodajemy do środka poszatkowaną kapustę, sok jabłkowy, jałowiec, troszkę soli i pieprzu. Wszystko przykrywamy i dusimy 1 godzinę na wolnym ogniu. Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone na cząstki jabłka, resztę masła, szczyptę soli i pieprzu i dusimy wszystko jeszcze 30 minut.

Rozgrzewamy piec do temperatury 210C i układamy polędwiczki w żaroodpornym naczyniu lub na blasze i zapiekamy je od 30 do 35 minut. Jeśli w czasie pieczenia marynata za bardzo się karmelizuje można podlać polędwiczki odrobiną wody i należy pamiętać, że trzeba je kilkakrotnie obracać w trakcie pieczenia, aby równomiernie się upiekły. Po upieczeniu kroimy nasze polędwiczki na porcje i układamy na paterze wyłożonej czerwoną kapustą z jabłkami.  Całość dekorujemy zieloną pietruszką i życzymy smacznego.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.