|
// ZAPIEKANKA Z MUSZLI ŚW. JAKUBA, BOROWIKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM
Dla: 4 osób Czas przygotowania: 15 min Czas zapiekania: 15-20 min
Składniki: 16 muszli Św. Jakuba 8 suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki 1 świeży pomidor, obrany i bez pestek, pokrojony w kosteczkę 200 g szpinaku 200 g borowików 200 ml śmietany 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekany 125 ml białego wina 80 g masła 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 cebule, pokrojone w kosteczkę 6 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj odrobinę masła i podsmaż na szklisto cebulę. Dodaj grzyby, podsmaż i kiedy zaczną lekko przywierać do dna podlej białym winem a następnie zdejmij smak z patelni, czyli zeskrob za pomocą drewnianej łyżki to, co przywarło do dna. Wyparuj wino, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i przełóż do żaroodpornego naczynia.
Na patelni ponownie rozgrzej 2 łyżki oliwy i na zimną dodaj czosnek. Kiedy czosnek będzie gotowy dodaj szpinak i zasmaż go na patelni. Dodaj do borowików.
Ponownie na patelni dodaj 2 łyżki oliwy, masło i podsmaż po minucie z każdej strony doprawione pieprzem i solą muszle Św. Jakuba. Zdejmij z ognia.
Przygotuj jedno duże lub 4 małe naczynia żaroodporne. Na dno ułóż borowiki, szpinak i muszle, z wierzchu posyp pomidorową kosteczką, suszonymi pomidorami i śmietaną. Włóż całość do pieca i zapiekaj na opcji grill ok. 5 min. Jeśli chcesz zawsze na wierzch, przed zapiekaniem możesz położyć starty żółty ser, bułkę tartą lub beszamel.
|