// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// ZAPIEKANKA Z MUSZLI ŚW. JAKUBA, BOROWIKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM



Dla:  4 osób
Czas przygotowania: 15 min
Czas zapiekania: 15-20 min

Składniki:
16 muszli Św. Jakuba
8 suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki
1 świeży pomidor, obrany i bez pestek, pokrojony w kosteczkę
200 g szpinaku
200 g borowików
200 ml śmietany
1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekany
125 ml białego wina
80 g masła
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 cebule, pokrojone w kosteczkę
6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj odrobinę masła i podsmaż na szklisto cebulę. Dodaj grzyby, podsmaż i kiedy zaczną lekko przywierać do dna podlej białym winem a następnie zdejmij smak z patelni, czyli zeskrob za pomocą drewnianej łyżki to, co przywarło do dna. Wyparuj wino, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki  i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Na patelni ponownie rozgrzej 2 łyżki oliwy i na zimną dodaj czosnek. Kiedy czosnek będzie gotowy dodaj szpinak i zasmaż go na patelni. Dodaj do borowików.

Ponownie na patelni dodaj 2 łyżki oliwy, masło i podsmaż po minucie z każdej strony doprawione pieprzem i solą muszle Św. Jakuba. Zdejmij z ognia.

Przygotuj jedno duże lub 4 małe naczynia żaroodporne. Na dno ułóż borowiki, szpinak i muszle, z wierzchu posyp pomidorową kosteczką, suszonymi pomidorami i śmietaną. Włóż całość do pieca i zapiekaj na opcji grill ok. 5 min.  Jeśli chcesz zawsze na wierzch, przed zapiekaniem możesz położyć starty żółty ser, bułkę tartą lub beszamel.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.