// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// CHRUPIĄCE GOFRY



Na 15 gofrów
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 4 min

Składniki
0,5 kg mąki
25 g cukru deserowego
0, 5 l wody
3 jajka
100 g rozpuszczonego masła
0, 5 l mleka
Szczypta soli

Dowolny aromat: woda różana, woda pomarańczowa, rum, piwo miodowe, ekstrakt waniliowy lub białe wino

Przygotowanie
Rozpuść masło na wolnym ogniu. Rozdziel żółtka od białka.
Do miseczki dodaj wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, sól i cukier, wymieszaj wszystko i dodaj żółtka, wodę, masło i wymieszaj wszystko, aż do uzyskania delikatnej i kleistej masy.Ubij białka ze szczyptą soli a kiedy będą  sztywne dodaj mleko. W tym momencie zamiast mleka możesz dodać np. białe wino lub wodę różaną. Białko mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.Podgrzej gofrownicę i posmaruj tłuszczem. Smaż gofry ok. 2 min z każdej strony.

Gofry smakują w wersji najprostszej, czyli posypane tylko cukrem pudrem. Oczywiście możesz je podać z konfiturą, bitą śmietaną czy sosem czekoladowym.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.