|
// CHRUPIĄCE GOFRY
Na 15 gofrów Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 4 min
Składniki 0,5 kg mąki 25 g cukru deserowego 0, 5 l wody 3 jajka 100 g rozpuszczonego masła 0, 5 l mleka Szczypta soli
Dowolny aromat: woda różana, woda pomarańczowa, rum, piwo miodowe, ekstrakt waniliowy lub białe wino
Przygotowanie Rozpuść masło na wolnym ogniu. Rozdziel żółtka od białka. Do miseczki dodaj wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, sól i cukier, wymieszaj wszystko i dodaj żółtka, wodę, masło i wymieszaj wszystko, aż do uzyskania delikatnej i kleistej masy.Ubij białka ze szczyptą soli a kiedy będą sztywne dodaj mleko. W tym momencie zamiast mleka możesz dodać np. białe wino lub wodę różaną. Białko mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.Podgrzej gofrownicę i posmaruj tłuszczem. Smaż gofry ok. 2 min z każdej strony.
Gofry smakują w wersji najprostszej, czyli posypane tylko cukrem pudrem. Oczywiście możesz je podać z konfiturą, bitą śmietaną czy sosem czekoladowym.
|
|