|
// WŁOSKA LASAGNA
Dla: 4 osób Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 20 minut
Składniki 1 opakowanie makaronu Lasagna 700 g mielonej wołowiny 10 plasterki coppa 4 marchwie 2 średnie cukinie 6 pomidorów 1 opakowanie sosu pomidorowego 1 pęczek bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 75 g masła 5 łyżek mąki 0,5 l mleka Kulka sera mozarella 100 g parmezanu oliwa Sól, pieprz
Przygotowanie Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż marchew, od czasu do czasu dodając wody, aby nie była zbyt sucha. Przypraw ziołami według własnego smaku. Kiedy marchew będzie już miękka i będzie „stopiona”, odstaw patelnię na bok.
Sos: Umyj pomidory i cukinie i pokrój w grubą kostkę razem ze skórką i pestkami. Podsmaż całość dodając odrobinę wody. Dopraw według smaku i kiedy warzywa już zmiękną dodaj sos pomidorowy i gotuj jeszcze przez chwilę.Mięso: Usmaż mięso na oliwie przyprawiając ziołami, solą i pieprzem.
Beszamel: Z masła i mąki zrób zasmażkę, dodaj mleko i mieszaj. Sos nie powinien być zbyt płynny.
Piekarnik podgrzej do temperatury 240C. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami kolejno: makaron lasagne (nieugotowany), warstwa z marchwi, warstwa mięsa wołowego, kolejną warstwę z makaronu, a na niej równomiernie rozprowadź beszamel. Następnie nałóż kolejne warstwy: makaron, coppa , mięso wołowe, kolejną warstwę makaronu i na końcu dodaj sos warzywno-pomidorowy. Mozarellę pokrój na talarki i równomiernie rozłóż na powierzchni lasagni. Całość posyp parmezanem. Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika na 20 minut. Podawaj z zieloną sałatą.
|
|