// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// WŁOSKA LASAGNA



Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki
1 opakowanie makaronu Lasagna
700 g mielonej wołowiny
10 plasterki coppa
4 marchwie
2 średnie cukinie
6 pomidorów
1 opakowanie sosu pomidorowego
1 pęczek bazylii
1 łyżka ziół prowansalskich
75 g masła
5 łyżek mąki
0,5 l mleka
Kulka sera mozarella
100 g parmezanu
oliwa
Sól, pieprz

Przygotowanie
Marchew obierz i zetrzyj na tarce.  Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż marchew, od czasu do czasu dodając wody, aby nie była zbyt sucha. Przypraw ziołami według własnego smaku. Kiedy marchew będzie już miękka i będzie „stopiona”, odstaw patelnię na bok.

Sos: Umyj pomidory i cukinie i pokrój w grubą kostkę razem ze skórką i pestkami. Podsmaż całość dodając odrobinę wody. Dopraw według smaku i kiedy warzywa już zmiękną dodaj sos pomidorowy i gotuj jeszcze przez chwilę.Mięso: Usmaż mięso na oliwie przyprawiając ziołami, solą i pieprzem.

Beszamel: Z masła i mąki zrób zasmażkę, dodaj mleko i mieszaj. Sos nie powinien być zbyt płynny.

Piekarnik podgrzej do temperatury 240C. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami kolejno: makaron lasagne (nieugotowany), warstwa z marchwi, warstwa mięsa wołowego, kolejną warstwę z makaronu, a na niej równomiernie rozprowadź beszamel. Następnie nałóż kolejne warstwy: makaron, coppa , mięso wołowe, kolejną warstwę makaronu i na końcu dodaj sos warzywno-pomidorowy. Mozarellę pokrój na talarki i równomiernie rozłóż na powierzchni lasagni. Całość posyp parmezanem. Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika na 20 minut. Podawaj z zieloną sałatą.


Wstecz



      Beata 2011-03-21 20:23:51

Najlepsza lasagne jaką jadłam i to w dodatku wykonana przeze mnie ;) Troszkę pracochłonna, ale warto, smakuje rewelacyjnie!!!! No i moje niejadki są zachwycone:)POLECAM !!!!



      Isath 2011-09-09 12:52:56

lasagne przepyszna :) Warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie. Jedliśmy ją jeszcze następnego dnia i nic nie straciła na smaku (nie straciliśmy też na nią ochoty a to jest równie ważne ;))



      Martini 2012-05-20 16:43:00

moja pierwsza Lasagne w zyciu. Udala sie przepieknie! dziekuje Pascal




Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.