// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// SUFLET SEROWY



Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min

Składniki
50 g masła
40 g mąki
250 ml mleka
0,5 łyżeczki soli
Szczypta gałki muszkatołowej
4 jajka
100, g sera tartego, gruyere, ementaler lub oscypek
pieprz

Przygotowanie
W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Tak stworzoną zasmażkę gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Następnie dodaj mleko i mieszaj, aż zacznie się troszkę pienić. Pod koniec całość uzyska aksamitną konsystencję.  Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Patelnię odstaw z ognia.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z beszamelem w garnku, cały czas mieszając, aby nie utworzyła sie jajecznica. Wlewaj powoli białka ubite na sztywną pianę. Dodaj starty ser, np. gruyere, ementaler lub oscypek i wszystko połącz razem.

Przygotuj nacznie do sufletów: Formę wysmaruj masłem i dodaj resztę tartego sera. Do 3 wysokości formy wlej farsz i włóż do pieca rozgrzanego do temperatury 160C na 20 min.

Podawaj z zieloną sałatą.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.