|
// SUFLET SEROWY
Dla: 4 osób Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 20 min
Składniki 50 g masła 40 g mąki 250 ml mleka 0,5 łyżeczki soli Szczypta gałki muszkatołowej 4 jajka 100, g sera tartego, gruyere, ementaler lub oscypek pieprz
Przygotowanie W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Tak stworzoną zasmażkę gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Następnie dodaj mleko i mieszaj, aż zacznie się troszkę pienić. Pod koniec całość uzyska aksamitną konsystencję. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Patelnię odstaw z ognia.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z beszamelem w garnku, cały czas mieszając, aby nie utworzyła sie jajecznica. Wlewaj powoli białka ubite na sztywną pianę. Dodaj starty ser, np. gruyere, ementaler lub oscypek i wszystko połącz razem.
Przygotuj nacznie do sufletów: Formę wysmaruj masłem i dodaj resztę tartego sera. Do 3 wysokości formy wlej farsz i włóż do pieca rozgrzanego do temperatury 160C na 20 min.
Podawaj z zieloną sałatą.
|
|