|
// POMIDORY FASZEROWANE WIEPRZOWINĄ I BOCZNIAKAMI
Dla: 4 osób Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 30 min
Składniki 2 posiekane cebule 2 posiekane ząbki czosnku 2 plasterki wędzonej lub peklowanej szynki, pokrojonej w paseczki 400 g mielonego mięsa wieprzowego Pół pęczka natki pietruszki 8 dużych pomidorów, z wydrążonym środkiem Oliwa Masło 125 g posiekanych boczniaków Sól, pieprz Przygotowanie Rozgrzej piec do temp. 200C.
W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek, a kiedy już będą szkliste dodaj boczniaki, szynkę i podsmaż całość.
W osobnej miseczce dodaj pietruszkę i mięso, wymieszaj i dodaj boczniaki razem z szynką, cebulą i czosnkiem i znów pomieszaj całość doprawiając solą i pieprzem. Faszeruj pomidory przykrywając je częścią pomidora z szypułką i piecz ok. 30 – 40 min w zależności od wielkości pomidora.
Podawaj z zieloną sałatą.
|