|
// KREM Z CUKINI I KOZIEGO SERA
Dla: 4 osób Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 15 min
Składniki 5 ładnych cukini, pokrojonych w kosteczkę 300 g sera koziego, miękkiego 1, 5 l bulionu drobiowego 8 łyżek oliwy 3 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka kuminu Sól, pieprz Ziarenka pieprzu czerwonego, do dekoracji Kilka listków natki pietruszki, do dekoracji
Przygotowanie W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cukinię, szalotki, czosnek i podsmaż całość w międzyczasie dodając zmielony w moździerzu kumin i nasiona kolendry. Podsmaż całość ok. 5 min. Dodaj sól i pieprz, zalej bulionem i gotuj kolejne 8 min. pamiętając, aby nie przykrywać. Zmiksuj całość, zagotuj jeszcze raz, dodaj połowę koziego sera i zamieszaj delikatnie.
Wydawaj w bulionówkach, na wierzchu układając pozostały ser kozi i dekorując czerwonym pieprzem i natką pietruszki.
|