|
// VELOUTE PIECZARKOWE Z MIGDAŁAMI
Dla: 4 osób Czas przygotowania: 15 min Czas gogotwania: 20 min
Składniki 0, 5 kg pieczarek 1 cytryna 30 g masła 20 g mąki kukurydzianej 2 łyżki pudru migdałowego 0, 5 l mleka Natka pietruszki do dekoracji 150 ml śmietany Sól, pieprz
Przygotowanie Umyte i wysuszone pieczarki drobno posiekaj, zostawiając jedną, dorodną pieczarkę do dekoracji (pokrój ją w talarki i podsmaż na maśle). Drobno posiekane pieczarki skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj pieczarki i podsmaż je ok. 2 min. Posól pieczarki, aby puściły wodę. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą, puder migdałowy i gotuj całość na wolnym ogniu cały czas mieszając ok. 2-3 min. Dodaj 0, 5 l wody i znów gotuj na wolnym ogniu 10 min. Pamiętaj, aby nie przykrywać. Po 10 min dodaj mleko, odstaw z ognia i zmiksuj całość. Ponownie podgrzej na ogniu i wydawaj. Zupę udekoruj śmietaną, natką pietruszki i kilkoma talarkami pieczarki.
|