// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// RYBA BARRAMUNDI PO TAJSKU



Składniki:
2 filety z ryby barramundii
nieduży kawałek korzenia imbiru
2 cebule czerwone
1 cytryna
1 łyżka chińskiego octu ryżowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki łagodnego sosu chilli lub dwie papryczki chilli
4 ząbki czosnku
pęczek kolendry (jeśli znajdziecie tajską to świetnie, ale może być normalna)
sól i pieprz do smaku
Kiedy chcą sobie w Tajlandii zaserwować na obiad rybę, przyprawiają ją, zawijają w duże liście bananowca i pieką. Ponieważ w Polsce z liściami bananowca może być krucho, proponuję zastąpić je kieszonką z folii aluminiowej. W szczelnej kieszonce, podczas pieczenia przyprawy wnikają w rybę i łączą się z jej naturalnym smakiem. Wychodzi pysznie.
Aha, proponuję podawać Barramundi z ryżem jaśminowym.

Przygotowanie
1. Przygotuj marynatę: pokrój cebulę w cienkie piórka; imbir oskrob ze skórki i zetrzyj na małej tarce tak, żeby uzyskać dwie łyżeczki imbirowych wiórków; posiekaj kolendrę i czosnek.
2. Składniki marynaty zalej sosem chilli, sosem rybnym, octem ryżowym i sokiem z 1 cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Natnij rybę kilka razy po obu stronach, żeby mięso podczas pieczenia lepiej przesiąkło smakiem marynaty.
4. Posól rybę i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
5. Z folii aluminiowej zrób dwie kieszonki. (Kieszonki robi się tak: oderwij ok. 60 cm folii z rolki i złóż na połowę. Zawiń brzegi, tworząc aluminiową torebkę.)
6. Włóż zamarynowaną rybę do kieszonki. Dodaj pozostałą część marynaty do środka i zamknij kieszeń, zawijając folię.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190-200 C przez 25-30 min.


Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.