// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// CRUMBLE ŚLIWKOWY Z PŁATKAMI ORKISZOWYMI



Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 30 min

Składniki
1 kg śliwek jędrnych i dojrzałych, pokrojonych w połówki lub ćwiartki
125 g cukru pudru
60 g masła
1 łyżeczka „przyprawy chińskiej 5 smaków”
125 g płatków orkiszowych
60 g cukru trzcinowego
60 g płatków migdałów, zmielonych

Przygotowanie
Nastaw piec na temp. 230C. Do garnka wrzuć umyte i wysuszone ćwiartki lub połówki śliwek bez pestek. Dodaj 4 łyżki wody i cukier puder. Poszetuj owoce pod przykryciem od 8 do 10 min. w zależności od tego jak twarde będą śliwki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawę 5 smaków, płatki orkiszowe, cukier trzcinowy i wymieszaj wszystko aż się ładnie połączy.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż warstwę śliwek, polej je sokiem, jaki otrzymaliśmy, posyp wszystko kruszonką i wsadź do pieca na 12- 15 min, aż zrobi się rumiany.
Podawaj ze śmietaną lub lodami waniliowymi.


Wstecz



      Ania 2012-05-21 14:41:06

Robiłam ten przepis już dwa razy. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, składniki do niego można znaleźć w każdym sklepie. Zmodyfikowałam go sobie lekko nie dodają przyprawy chińskiej a jedynie cynamon. Z lodami waniliowymi smakuje bajecznie! Kruszonka jest pyszna choć nie udało mi się zrobić tak, żeby byłą sklejona i chrupiąca. Deser został szybko zjedzony a owoce i sok, który został na dnie naczynia pysznie smakowały z ryżem. Zdecydowanie polecam, nie tylko na deser:)




Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.