|
// CRUMBLE ŚLIWKOWY Z PŁATKAMI ORKISZOWYMI
Dla: 4 osób Czas przygotowania: 30 min
Składniki 1 kg śliwek jędrnych i dojrzałych, pokrojonych w połówki lub ćwiartki 125 g cukru pudru 60 g masła 1 łyżeczka „przyprawy chińskiej 5 smaków” 125 g płatków orkiszowych 60 g cukru trzcinowego 60 g płatków migdałów, zmielonych
Przygotowanie Nastaw piec na temp. 230C. Do garnka wrzuć umyte i wysuszone ćwiartki lub połówki śliwek bez pestek. Dodaj 4 łyżki wody i cukier puder. Poszetuj owoce pod przykryciem od 8 do 10 min. w zależności od tego jak twarde będą śliwki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawę 5 smaków, płatki orkiszowe, cukier trzcinowy i wymieszaj wszystko aż się ładnie połączy. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż warstwę śliwek, polej je sokiem, jaki otrzymaliśmy, posyp wszystko kruszonką i wsadź do pieca na 12- 15 min, aż zrobi się rumiany. Podawaj ze śmietaną lub lodami waniliowymi.
|