// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// DACHÓWKI MIGDAŁOWE



Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 10 min

Składniki
2 białka
100 g cukru pudru
50 g płatków migdałów, grubo posiekanych
35 g rozpuszczonego masła
30 g mąki pszennej
Mleko

Przygotowanie
Rozgrzej piec do 170C. Wymieszaj białko z cukrem, dodaj mąkę, zimne masło i migdały. Ponownie delikatnie wymieszaj. Przygotuj płaską blachę do pieczenia i wysmaruj masłem. Połóż papier pergaminowy i z wierzchu również posmaruj go tłuszczem. Na papier przełóż kleksy migdałowej masy i mokrym pędzelkiem moczonym w mleku lub łyżką rozpłaszcz je tak, aby utworzyć cieniutkie krążki.

Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 10 min aż będą złociste. Wyciągnij blachę, odczekaj chwilkę i jeszcze ciepłe dachówki połóż na wałek, żeby stały się półokrągłe.


Wstecz



      Kasia 2011-12-12 11:04:22

Przy tym przepisie przekonałam się, że należy zaufać pascalowi, gdy przeczytałam 30 g mąki stwierdziłam, że to błąd - ale wykonałam według przepisu i co? Rewelacja. Od tej pory się nie zastanawima - tylko działam :)




Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.