|
// DACHÓWKI MIGDAŁOWE
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 10 min
Składniki 2 białka 100 g cukru pudru 50 g płatków migdałów, grubo posiekanych 35 g rozpuszczonego masła 30 g mąki pszennej Mleko
Przygotowanie Rozgrzej piec do 170C. Wymieszaj białko z cukrem, dodaj mąkę, zimne masło i migdały. Ponownie delikatnie wymieszaj. Przygotuj płaską blachę do pieczenia i wysmaruj masłem. Połóż papier pergaminowy i z wierzchu również posmaruj go tłuszczem. Na papier przełóż kleksy migdałowej masy i mokrym pędzelkiem moczonym w mleku lub łyżką rozpłaszcz je tak, aby utworzyć cieniutkie krążki.
Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 10 min aż będą złociste. Wyciągnij blachę, odczekaj chwilkę i jeszcze ciepłe dachówki połóż na wałek, żeby stały się półokrągłe.
|
|