|
// MAKARON PO PROWANSALSKU
Dla: 4 osób Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 20 min
Składniki 1 bakłażan pokrojony na ćwiartki, bez pestek 2 piersi z kurczaka, doprawione i pokrojone w płaty 20 g masła 10 suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki 1 cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 8 serc karczochów, pokrojonych na pół Ok. 50 g tartego parmezanu 100 g świeżego szpinaku 0, 5 l śmietany Ok. 600 g ugotowanego makaronu ( tagliatelle, penne)
Przygotowanie Na dużej patelni podgrzej oliwę, dodaj masło i podsmaż doprawione płaty z piersi kurczaka, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni i na ten sam tłuszcz dodaj bakłażan i ponownie podsmaż. Kiedy będzie złoty dodaj czosnek i cebulę. Jak cebula będzie szklista dodaj pomidory, szpinak i ponownie podsmaż całość. Dodaj śmietanę i podgotuj wszystko dokładnie, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodaj serca karczochów, ser, dopraw i dodaj makaron. Całość ponownie wymieszaj i podawaj na głębokim talerzu.
|