|
// KALMARY FASZEROWANE CZOSNKIEM
Dla 4 osób Czas przygotowania: 35 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: 8 średnich kalmarów, w całości 150 ml mleka 4 kromki chleba tostowego, białego 4 ząbki czosnku 2 cebule 1 pęczek pietruszki 4 gałązki tymianku 1 jajko 30g masła 1 puszka pomidorów pellati 4 łyżki kaparów Sól , pieprz Przygotowanie:
Namocz pieczywo w mleku, oczyść kalmary, posiekaj cebulę i czosnek a
następnie pomieszaj ( tylko połowę czosnku) z przecedzonym chlebem.
Dodaj połowę posiekanej natki pietruszki, roztrzepane widelcem jajko, sól i pieprz.
Faszeruj kalmary i zamykaj je wykałaczką.
Posiekaj drobno pomidory, a w międzyczasie rozgrzej piec do 160 stopni.
W naczyniu do zapiekanki ułóż kalmary, posyp je drugą połową posiekanego czosnku, dodaj masło, tymianek i kapary.
Na wierzchu posyp posiekanymi pomidorami . Całość zalej 100 ml wody. Włóż naczynie do pieca na 30-40 min.
Pamiętając, że kalmary musza być miękkie.
Podawaj kalmary na głębokim talerzu, dodaj sos , drugą połowę posiekanej natki pietruszki i tymianek.
|