// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// KALMARY FASZEROWANE CZOSNKIEM



Dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia: 40 min

Składniki:
8 średnich kalmarów, w całości
150 ml mleka
4 kromki chleba tostowego, białego
4 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek pietruszki
4 gałązki tymianku
1 jajko
30g masła
1 puszka pomidorów pellati
4 łyżki kaparów
Sól , pieprz

Przygotowanie:
Namocz pieczywo w mleku, oczyść kalmary, posiekaj cebulę i czosnek a następnie pomieszaj ( tylko połowę czosnku) z przecedzonym chlebem.

Dodaj połowę posiekanej natki pietruszki, roztrzepane widelcem jajko, sól i pieprz.

Faszeruj kalmary i zamykaj je wykałaczką.

Posiekaj drobno pomidory, a w międzyczasie rozgrzej piec do 160 stopni.

W naczyniu do zapiekanki ułóż kalmary, posyp je drugą połową posiekanego czosnku, dodaj masło, tymianek i kapary.


Na wierzchu posyp posiekanymi pomidorami . Całość zalej 100 ml wody.
Włóż naczynie do pieca na 30-40 min.


Pamiętając, że kalmary musza być miękkie.

Podawaj kalmary na głębokim talerzu, dodaj sos , drugą połowę posiekanej natki pietruszki i tymianek.



Wstecz

Ten przepis nie posiada jeszcze żadnych aktywnych komentarzy.

Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.