|
// CHRUPIĄCE WARZYWA Z SOSEM TWAROŻKOWYM O SMAKU AWOCADO
Przygotowanie: 15 min. Schładzanie : 2 godziny w lodówce. 10 rzodkiewek 8 pomidorków koktailowych 1 cukinia 1 gałązka selera sok z połowy limonki 2 ząbki czosnku kilka gałązek posiekanego szczypiorku 2 duże łyżki białego sera 2 szczypty kolendry w proszku tabasco sól, pieprz Przygotowanie
Oczyść rzodkiewki i natnij na nich krzyżyk, o wielkości 2-3 cm. Opłucz
cukinie, pokrój ją na grubsze paseczki tak, by były sztywne. Seler
oczyść z wierzchniej powłoczki i pokrój na takie same paseczki jak
cukinię. Wlej do miski 2 l wody i wrzuć około 20 kostek lodu , następnie
dodaj pokrojone warzywa. Odstaw na 2 godziny do lodówki a będą cudownie
chrupiące. Obierz czosnek i utrzyj go lub wyciśnij w specjalnym
urządzeniu. Przełóż do miseczki. Przekrój awokado na pół i wyjmij łyżką
miąższ, rozdrobnij go widelcem, dodaj do czosnku, skrop cytryną, dodaj
twarożek, kolendrę, szczypiorek, kilka kropli Tabasco, sól, pieprz.
Wszystko utrzyj na puszysty kremowy sos. Włóż do miseczki.
Podając przełóż sos do ładnej miseczki , udekoruj osuszonymi warzywami i pomidorkami koktailowymi.
Bon Appetit!
Pamiętaj ze możesz dodać Twoje ulubione dodatki, np świeżą, posiekaną
kolendrę, bazylię, czerwony pieprz, czy posiekaną natkę pietruszki.
Wszystko to, na co masz ochotę. Jeśli nie przepadasz za selerem, zastąp
go świeżym ogórkiem. Masz w tym przepisie pole do popisu dla własnej
kulinarnej wyobraźni. Nie zapomnij jednak o rzodkiewkach, bo to
prawdziwe małe bombki witaminowo-mineralne, które zawierają praktycznie
całą tablicę Mendelejewa.
|