// TYP DANIA // SMAKI ŚWIATA // CZAS PRZYGOTOWANIA // VIDEO PRZEPISY //


STOPIEŃ TRUDNOŚCI


// CHRUPIĄCE WARZYWA Z SOSEM TWAROŻKOWYM O SMAKU AWOCADO



Przygotowanie: 15 min.
Schładzanie : 2 godziny w lodówce.

10 rzodkiewek
8 pomidorków koktailowych
1 cukinia
1 gałązka selera
sok z połowy limonki
2 ząbki czosnku
kilka gałązek posiekanego szczypiorku
2 duże łyżki białego sera
2 szczypty kolendry w proszku
tabasco
sól, pieprz

Przygotowanie
Oczyść rzodkiewki i natnij na nich krzyżyk, o wielkości 2-3 cm. Opłucz cukinie, pokrój ją na grubsze paseczki tak, by były sztywne. Seler oczyść z wierzchniej powłoczki i pokrój na takie same paseczki jak cukinię. Wlej do miski 2 l wody i wrzuć około 20 kostek lodu , następnie dodaj pokrojone warzywa. Odstaw na 2 godziny do lodówki a będą cudownie chrupiące. Obierz czosnek i utrzyj go lub wyciśnij w specjalnym urządzeniu. Przełóż do miseczki. Przekrój awokado na pół i wyjmij łyżką miąższ, rozdrobnij go widelcem, dodaj do czosnku, skrop cytryną, dodaj twarożek, kolendrę, szczypiorek, kilka kropli Tabasco, sól, pieprz. Wszystko utrzyj na puszysty kremowy sos. Włóż do miseczki.

Podając przełóż sos do ładnej miseczki , udekoruj osuszonymi warzywami i pomidorkami koktailowymi.

Bon Appetit!

Pamiętaj ze możesz dodać Twoje ulubione dodatki, np świeżą, posiekaną kolendrę, bazylię, czerwony pieprz, czy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko to, na co masz ochotę. Jeśli nie przepadasz za selerem, zastąp go świeżym ogórkiem. Masz w tym przepisie pole do popisu dla własnej kulinarnej wyobraźni. Nie zapomnij jednak o rzodkiewkach, bo to prawdziwe małe bombki witaminowo-mineralne, które zawierają praktycznie całą tablicę Mendelejewa.


Wstecz



      Magda 2010-11-05 09:57:44

bardzo smaczne. Próbowałam zarówno ze świeżymi warzywami jak i jako pasta na kanapkę




Tylko osoby zalogowane dodać swój komentarz - zaloguj się.
Jeśli nie posiadasz konta - zarejestruj się.
Jeśli pamiętasz hasła - kliknij tutaj.