//ZIOŁA//RYBY//PORADY//SŁOWNIK//KALKULATORY//CIEKAWOSTKI//

KUCHNIE ŚWIATA
/
/KALENDARZ OWOCÓW / WARZYW//
KALENDARZ POLOWAŃ//

GRILLOWANIE//



ANANAS

Ananas był znany w Ameryce jeszcze na długo przed przybyciem Kolumba. Największe uprawy mają Chiny, Hawaje, Filipiny, Brazylia i Meksyk. Duże soczyste i aromatyczne owoce nadają się do spożycia zarówno w stanie surowym jak i po przetworzeniu (soki, dżemy, kompoty). Owoce są bardzo bogate w cukry. Poza tym w ich składzie znajdują się spore ilości witaminy C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu, a ponadto bromelina (enzym ułatwiający trawienie), oraz ferment proteolityczny.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


APPENZELLER

Appenzeller to 700 letni ser ze świeżego mleka krowiego. Produkowany jest w północno-wschodniej Szwajcarii, w regionie Appenzell. Ser moczony jest w ziołowej solance, niekiedy zawierającej wino lub jabłecznik. Podczas 3-6 miesięcznego dojrzewania jest obmywany białym winem lub cydrem z dodatkiem ziół i przypraw co nadaje mu charakterysyczny smak.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


ARBUZ

Arbuz ma same zalety. Po pierwsze ? pyszny, po drugie - nieźle syci a po trzecie - mało kaloryczny! Więc można go wcinać prawie do woli :-).Arbuz pomoże nam schudnąć i oczyścić organizm Zawiera aż 92 % wody, dlatego też dobrze gasi pragnienie. Ma orzeźwiający smak, do czego przyczynia się zawartość kwasu jabłkowego, cytrynowego i słodkawy, przyjemny smak. Polepsza przemianę materii, wpływa korzystnie na układ pokarmowy.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


AWOKADO

Awokado inaczej zwane smaczliwką ( prawie jak smaczna śliwka) pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Aztekowie nazywali go masłem puszczy lub owocem maślanym, ze względu na zawartość tłuszczu ,aż od 18 do 30%. Inkowie wierzyli natomiast, że roślina ma właściwości afrodyzjakalne. Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go, jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. A ja dziś dla Was polecam twarożek z awokado.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


Bûche de Noël

Nieznana jest dokładna data pojawienia się ciasta o nazwie bûche de Noël, które symbolicznie nawiązywać by miało do opisanej wyżej tradycji. W regionie Poitou-Charentes zanotowano jego istnienie w XIX wieku, niemniej faktycznie stało się ono powszechnie znane dopiero w wieku dwudziestym.

Ciasto to robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które tworzą swego rodzaju roladę. Najbardziej znane smaki nadawane kremowi to wanilia, orzech laskowy, Grand Marnier i kawa. Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak Święty Mikołaj, choinka, krasnoludki, itp.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


Barramundi

To australijski drapieżnik, który żyje w wodach słodkich i słonych. Naturalne jej środowisko to północna Australia i wody Oceanu Spokojnego. W naturze osiąga ponad metr długości i wagę ponad 50 kg. Jest obojnakiem. Rodzi się jako samiec, aby po około 4-5 latach zmienić płeć. Do restauracji trafiają najczęściej ryby roczne, o wadze 1 kg i ok. 60 cm długości. Barramundi ma wyśmienitym smak, białe i delikatne mięso, i co ważne charakteryzuje się brakiem drobnych ości.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


BIAŁA FASOLA

Biała fasola jest to najbardziej rozpowszechniona w polskiej kuchni odmiana fasoli. Drobna fasola dostarcza witamin, żelaza, potasu, kwasu foliowego i ułatwia wchłanianie aminokwasów. W kuchni wegetariańskiej wykorzystywana jest najczęściej w przyrządzaniu past, pasztetów i kotletów. Jej nasiona zawierają związki o właściwościach antyutleniających. Najlepszym sposobem, aby zachować składniki odżywcze zawarte w fasoli powinno się ją gotować w tej samej wodzie, w której była moczona.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


BOCZNIAKI

Boczniaki, zwane cudownymi grzybami poprawiają odporność organizmu i zwalczają niektóre nowotwory. Przy regularnym spożywaniu boczniaków obniża się poziom cholesterolu, poprawia się również stan naczyń krwionośnych. Boczniaki zawierają przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Dobrą wiadomością jest to, że nie tracą swoich właściwości nawet podczas gotowania. Zaliczane są bardzo często do grzybów leczniczych.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


BROWNIES

To ciasto jest bardzo czekoladowe a jeszcze bardziej pyszne! Do tego proste do przygotowania i szybko się piecze. Pierwszy przepis na brownies ukazał się w 1906 r. w książce ?The Boston Cooking School Cook Book? autorstwa Fannie Merritt Farmer.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


CHAŁWA

Chałwa to wyrób cukierniczy z karmelu oraz zmiażdżonych nasion oleistych pochodzący z Indii. Choć bardzo słodka, przesadnie doprawiona i tłusta, wciąga smakiem rzesze amatorów. Lokalne odmiany chałwy spotykamy od Indii, przez centralną Azję, Bliski Wschód, po Bałkany. Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem, dodatkami oraz konsystencją. Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę mannę, a odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są głównie z nasion sezamu.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


CREME BRULEE

CREME BRULEE to klasyka klasyki francuskich deserów. Po raz pierwszy opisany został w książce kucharskiej François Massialota w 1691 r. W dosłownym tłumaczeniu oznacza przypalony krem. Przypalony krem, ale niezwykle kuszący. Jak raz się w nim rozsmakujesz już zawsze będziesz do niego wracać. Deser ten przygotowany jest na bazie jajecznego kremu, śmietany, cukru, uwieńczony warstwą karmelizowanego cukru. Bardzo istotnym elementem kremu jest wanilia, dzięki której uzyskujemy specyficzny i bardzo charakterystyczny smak.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


CUKINIA

Cukinia to odmiana dyni. Nazwa pochodzi od włoskiego zucchini, gdzie ją pierwotnie odkryto. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Cukinia należy do warzyw niskokalorycznych a główną jej zaletą jest jej smak oraz to, że sprzyjają przemianie materii.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


CYTRUSY

Cytrusy to rośliny lecznicze. Zawierają dużo witamin, szczególnie witaminy C, która podnosi odporność organizmu i pomaga uchronić się przed grypą. Dodatkowo są źródłem składników mineralnych takich jak potas i wapń, białka i kwasów organicznych. Dzięki temu składowi skutecznie chronią przed wieloma poważnymi chorobami, np. awitaminozami, nowotworami i miażdżycą.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


CZEKOLADA

Niekiedy spontanicznie sięgamy po czekoladę. Po prostu nie możemy jej się oprzeć. Rzeczywiście poprawia nastrój, wywołuje uczucie zadowolenia, rozjaśnia umysł, zwiększa przepływ energii. Tajemnica takiego działania nierzadko tkwi w chemii. Czekolada zawiera wiele mikroelementów wpływających na stan psychiczny człowieka. Magnez reguluje sprawność komórek nerwowych, a cynk i selen zwiększają wydzielanie endorfin - naturalnych substancji znieczulających i osłabiających destrukcyjną rolę stresu. Warto, więc zastąpić szklanką aromatycznego, pożywnego kakao codzienną kawę, która podnosi ciśnienie, a często wywołuje uczucie rozdrażnienia.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


CZERWONA KAPUSTA

Czerwona kapusta inaczej zwana modrą kapustą. Jest to najczęściej określenie czerwonej kapusty głowiastej oraz bazującego na niej dania wielkopolskiego i śląskiego. Najczęściej jest to gotowana kapusta czerwona z dodatkiem jabłek (najlepiej winnych), cebuli oraz rodzynek, goździków i niewielkiej ilości masła lub smalcu. Kapusta przyprawiona jest cukrem i solą, a po ugotowaniu dodatkowo octem. Stanowi element jednego z tradycyjnych dań na ziemi wielkopolskiej i na Śląsku.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


DACQUOISE

Dacquoise to francuskie ciasto z delikatnych warstw bezowych przełożonych warstwą słodkiego karmelu oraz aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone. Bardzo często podawane na zimno z owocami. Popularna jest również wersja lodowa tego deseru.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


DROŻDŻÓWKA

Drożdżówka to wyrób piekarniczy w postaci słodkiego pieczywa drożdżowego z nadzieniem, zazwyczaj pokrytego lukrem. Jako nadzienie stosuje się najczęściej mak, biały ser, budyń, jagody i inne owoce. Występują też drożdżówki z kilkoma różnymi nadzieniami, na przykład makowo-serowa. A z ciekawostek Drożdżówka to również wieś położona w województwie mazowieckim, w powiecie mińskim. Dawna nazwa miejscowości to Drozdówka. :)
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


FETA

Feta to najpopularniejszy ser grecki. Najlepszy pochodzi z północnych rejonów Grecji. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka owczego z niewielką domieszką koziego. Jest to ser bez skórki o kruchej konsystencji i zapachu kwaśnego mleka. Ma też lekko pikantny smak. Od 14 października 2007 nazwa "feta" jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji (PDO).
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


FETA

Przodkiem dzisiejszego sera feta z czasów starożytnych był niewątpliwie ser produkowany w Grecji, toteż feta (inaczej - plaster) jest najbardziej znanym z greckich serów. Ser pojawił się już w mitach greckich, wielu ówczesnych opowieściach oraz w Odysei Homera, gdzie główny bohater po wejściu do jaskini cyklopów znajduje całe rzędy białych serów i beczki wypełnione po brzegi serwatką. Żyjący w górach pasterze z okolic Aten wyrabiali Fetę z owczego mleka, zastępując je nieraz mlekiem kozim.

Feta jest serem bardzo chętnie i chyba najczęściej podrabianym. Według danych greckiego Ministerstwa Rolnictwa światowy rynek sprzedaży sera Feta osiąga 400-500 tysięcy ton, podczas gdy Grecja eksportowała go np. w roku 2003 jedynie 89 tysięcy ton.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


GALETTE DES ROIS, CZYLI CIASTO KRÓLÓW

Jest to jedno z najstarszych i najbardziej znanych ciast francuskich na całym świecie. Jak nakazuje tradycja jest to ciasto z nadzieniem migdałowym, w którym schowane jest ziarnko bobu, fasoli lub mała porcelanowa figurka (feves). Ten, kto w swojej porcji znajdzie to ziarnko, będzie królem dnia, założy na głowę piękną papierową koronę, wybierze swego króla lub królową oraz zafunduje takie ciasto za rok.

Tradycyjne ciasto używane przy wyrobie Ciasta Królów to listkowane ciasto francuskie. Obecnie ma już ono przeróżne formy i składniki. Cechą charakterystyczną jest to, że w środku schowane jest ziarnko bobu, a raczej coś, co je obecnie zastępuje. Pod koniec XIX wieku zaczęto zastępować bób małymi figurkami z porcelany, następnie z metalu, potem z plastiku. Figurki te związane były ze sobą tematycznie, np. były to aniołki czy gołąbki. Z czasem powstał cały przemysł produkujący figurki tematyczne, co z kolei spowodowało zapoczątkowanie zbierania ich przez kolekcjonerów. Niektóre rzadkie okazy osiągają zawrotne ceny a kolekcjonerzy zrzeszeni w klubach wymieniają się między sobą figurkami. Polują też na nie na targach staroci gdzie za grosze można kupić całą serię, w której może się trafić jakaś cenna „perełka”. Poniżej strona kolekcjonerów tej niezwykłej tradycji.

http://www.clubfeves.com/page/acceuil1.htm

PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


GOFRY

Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w. Podaje się je najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem lub z lodami.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


GRENADINA

Grenadina to krwistoczerwony syrop owocowy produkowany z owoców granatu a granat to jedna z najstarszych roślin hodowlanych Bliskiego Wschodu. Najstarsze wzmianki o uprawie pochodzą z Sumeru sprzed ponad 3000 lat p.n.e.

Słysząc granat możecie mieć na myśli wiele skojarzeń, ale czy na pewno wszystkie? Granat to pyszny owoc, grupa minerałów kształtem i kolorem przypominająca owoc, rodzaj broni, ale tu musimy być ostrożni, ponieważ szerzymy peace and love and rock& Cook :). Granat to również gwiazda w konstelacji Cefeusza lub coś ze sportu, polska drużyna piłkarska z południowego wschodu, czyli Granat Skarżysko -Kamienna. A Wam, która wersja granatu najbardziej przypadła do gustu?
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


GROSZEK

Dawniej w kulinariach wykorzystywano tylko groch dojrzały. Młody groch, czyli groszek zielony, oraz groszek cukrowy, który spożywa się wraz ze strączkiem, zaczął być wykorzystywany w przepisach dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Jako pierwsi grochu w formie niedojrzałej używali Francuzi. Zaistniała nowa kulinarna zasada ?mange tout?, czyli zjadaj wszystko. Od tej pory młode strączki groszku cukrowego oraz młode ziarna grochu zwyczajnego trafiły na stoły zamożnych, jako nowa moda kulinarna, postrzegana przez niektórych, jako czyste szaleństwo.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


IMBIR

Imbir to jedna z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Dla każdego Azjaty to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo. Nam przyprawa ta do niedawna kojarzyła się z piwem lub ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, dodawała smaku wyłącznie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi. Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


JABŁKO

Gala, Granny Smith, Pink Lady i Lady Williams. Brzmi interesująco? Czy to światowej sławy gwiazda czy nowy album, a być może jakaś nagroda?

Otóż nie. To są światowej sławy postaci. Jedna z Nowej Zelandii, pozostałe z Australii a tak naprawdę to wszystko dobre, zdrowe owoce a dokładniej jedno z nich. Najpopularniejsze w całej Polsce, jabłko. Podawane dzieciom na pierwsze śniadanie. Kiedy nie ma czym popić kanapki zawsze można przegryźć soczystym i słodziutkim jabłuszkiem. U nas popularne malinówki, papierówki i renety nie mają sobie nic do zarzucenia, kiedy idą w parze ze swoimi światowymi braćmi, dlatego jedzmy jabłka ile wlezie.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


JOGURT GRECKI

Jogurt grecki lub bałkański zawiera jedynie 3% tłuszczu. Posiada szczepy bakterii, charakterystyczne dla produktów mleczarskich całego półwyspu bałkańskiego oraz bliskiego wschodu, nadające charakterystyczny smak oraz posiadające wysokie walory odżywcze. Jogurt ten jest idealny do sałatek, sosów i deserów.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


KALAFIOR

Pan Kalafior? Któż to taki? A może wiecie, co mają wspólnego kalafior i zapałki?

Odpowiedź brzmi - Siarkę :). To ona, lub raczej związki siarki będące zawartością olejków eterycznych zawartych w kalafiorze wydzielają się podczas gotowania kalafiora i nadają mu przykry zapach.

A w dawnych czasach kalafior miał swoje pięć minut, ponieważ był traktowany niemal jak talizman chroniący przed wszelkim złem. I kto by pomyślał, że zdrowy, ratujący od mocy złych wciąż, nieprzerwanie jest tyle czasu z nami. Szanujmy go, więc i zajadajmy się nim a licho nas nie dopadnie. :)
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


KALMARY

Pamiętajmy, że kalmary nie muszą być gumowate. Trzeba je tylko gotować albo bardzo krótko albo bardzo długo. Najlepsze są w ostrej panierce naleśnikowej, frytowane kilka chwil. Złote krążki usypane w stos na talerzu, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Delikatne, trochę morskie, trochę słodkie. Do tego kawałek cytryny do wyciśnięcia i szklanka chłodnego, białego wina. Najlepiej smakują w gorący dzień, w ocienionej tawernie nad brzegiem morza gdzieś na południu Europy.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


KARP

Ostatnio pisałem Wam o rybach, ale dziś specjalnie znalazłem coś humorystycznego o karpiu. Ryba, którą doskonale znacie z polskich stołów.

Jan Brzechwa, fragment wiersza „Ryby, Żaby i Raki”

Karp wydął żałośnie skrzele:
"Słuchajcie mnie przyjaciele,
Mam sposób zupełnie prosty -
Zacznijmy budować mosty!"
No, ale cóż, kiedy ryby
Budowały tylko na niby,
Żaby
Na aby-aby,
A rak
Byle jak.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


KASZTAN

Kasztan jadalny, rośnie na południu Europy. Wartości odżywcze podobne są do ziarna zbóż. Jest lekkostrawny, a jego mączny, delikatny i słodki smak na długo pozostaje w pamięci. Do spożycia nadają się wyłącznie dojrzałe i świeże owoce. Można je serwować na surowo, upieczone lub ugotowane.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


KOMPOT

Kompot jest to angielski deser pochodzący z XVII wieku, składający się z całych lub krojonych owoców w syropie cukrowym. Deser ten może być zwieńczony bitą śmietaną, cynamonem lub cukrem waniliowym. We Francji natomiast kompot oznacza delikatne puree z gotowanych owoców wykonane zazwyczaj z jabłek, z ewentualnym dodatkiem moreli, gruszek lub różnych innych owoców. Taki kompot może być wykorzystywany, jako baza dla innych deserów, najczęściej takich jak słynna francuska tarta jabłkowa.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


KOPER WŁOSKI

Jeżeli chodzi o zdrową dietę i desery to najlepiej pasują najprostsze rzeczy typu jogurt naturalny z owocami czy najogólniej mówiąc owoce. Chciałem koniecznie użyć koper włoski gdyż jest on od wieków doskonałym źródłem witamin, błonnika, mikro i makro elementów przede wszystkim potasu i żelaza. Rzymianie dbający o zdrowie wykorzystywali go w diecie, jako remedium na rożne dolegliwości w tym problemy z żołądkiem, trawieniem czy sercem. Ja polecam na poranne zastrzyki witaminowe.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


KRAB KWIATOŻERCA

Istnieje Krab kwiatożerca (Metasesarma rubripes z rodziny Grapsidae), który codziennie rano mozolnie wspinają się w górę pni drzew tropikalnego, brazylijskiego lasu. Gnane głodem docierają na wysokość nawet 4 m. Trudy tej wspinaczki nagradzają kwiaty epifitów z rodziny ananasowatych. Metasesarma rubripes jest jedynym na świecie gatunkiem kraba gustującym w kwiatach. Najprawdopodobniej ananasowate są rzadkim w tym środowisku, bogatym źródłem azotu i innych składników pokarmowych.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


KREWETKI

Krewetki to jedne z popularniejszych skorupiaków należących do dużej rodziny owoców morza. Są mniejszym rarytasem niż homary, langusty lub ostrygi, niemniej zajmują godną pozycję w morskim menu. Doskonale pasują z makaronami i ryżem.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


KUCHNIA KREOLSKA

Kuchnia kreolska? Czy mówi Wam to coś? Pewnie nie raz obiła Wam się ta nazwa o uszy, ale czy tak naprawdę wiecie, o który rejon świata chodzi? Dla tych, którzy wiedzą to żadna nowość jednak dla większości myślę, że będzie to miłe zaskoczenie. Kuchnia kreolska to kuchnia z Antyli, najczęściej tych małych, czyli Martynika, wyspy Dziewicze, Jamajka czy Sainte-Lucie. Kuchnia kreolska to prawdziwe święto. Łączy w sobie bogactwo smaków i kolorów oraz tworzy niezwykły charakter Martyniki. Specjalności kuchni kreolskiej to m.in.: kulki z dorsza, specjalne kiełbaski zwane, jako "boudin", dania z kurczaka lub z wieprzowiny z przyprawami, owoce morza (langusty, faszerowane kraby itd.), desery z owoców tropikalnych (np. krem albo sorbet kokosowy, ciasto ananasowe). Spożywanie posiłków jest na Antylach bardzo celebrowane w gronie najbliższych, nierzadko na plaży. Tak, więc, mimo, że plaż nie mamy zbyt wiele bierzmy przykład ze wspólnego celebrowania posiłków.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


KUCHNIA PROWANSALSKA

Kuchnia prowansalska wyróżnia się aromatem ziół prowansalskich, stosowaniem czosnku, oliwek i anchois oraz duszeniem warzyw: papryki, bakłażanów, cukinii, pomidorów i cebuli. Ale nie tylko warzywa i owoce morza cieszą zmysły mieszkańców Prowansji. Każde mięso upieczone czy usmażone w Prowansji rozpoznamy niezwłocznie ze względu na przyprawy. Będzie tu tymianek, szałwia, aioli lub tapenada. Czasami, dla podkreślenia potrawy, dodaje się lawendowego miodu o aromacie i smaku, który jest nie do podrobienia.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


KUSKUS

Czy orzeźwiający rymuje sie ze zdrowym? Hm... orzeźwiający i zdrowy żadnego rymu?! Niemożliwe! Wystarczy tylko trochę wyobraźni, dobry humor i pomysł, a w kuchni zaczynają rymować się nazwy produktów, smaków i potraw! Oto przepis na wyśmienity, orzeźwiający i zdrowy przysmak na gorące letnie wieczory. A kiedy dodamy do deseru kasze kuskus, to mamy idealną recepturę na deser według mojego lekarza, który leczy mnie zgodnie z chińską medycyną tradycyjną.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


LASAGNE

Lasagne jest to jednocześnie rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów i danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu i zapiekany. Najczęściej farsz stanowią warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera. Najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą. Pamiętajmy również, że im sos się dłużej dusi tym ma lepszy smak.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


LASAGNE

Lasagne jest to jednocześnie rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów i danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu i zapiekany. Najczęściej farsz stanowią warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera. Najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą. Pamiętajmy również, że im sos się dłużej dusi tym ma lepszy smak.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


MAKARON WŁOSKI

We Włoszech istnieje niemałe zamieszanie dotyczące nazewnictwa świeżego makaronu, a w szczególności tagliatelle, tagliolini, fettuccine i pappardelle. Tak naprawdę różnica pomiędzy tymi formatami polega na szerokości, na jaką kroi się wstążki makaronu. I tak, TAGLIOLINI to najcieńsze wstążki, a ich szerokość nie jest dokładnie zdefiniowana, ponieważ zależy od wprawy osoby krojącej makaron. TAGLIATELLE mają szerokość 8 milimetrów (te wymiary zostały złożone w Izbie Handlowej w Bolonii, w celu ochrony wymiarów tego znakomitego makaronu). FETTUCCINE są cieńsze od makaronu tagliatelle (o jedną trzecią lub maksymalnie o połowę szerokości tagliatelle) a PAPPARDELLE mają szerokość około 2–3 centymetrów.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


MALINY

Jesień i zima to czas, kiedy najczęściej chorujemy, często dopada nas grypa i katar. Sok z malin jest w dalszym ciągu, tak jak to bywało za czasów naszych prababci, najskuteczniejszym i najzdrowszym lekiem na pierwsze symptomy przeziębienia. Cechy lecznicze tych owoców już w starożytności promował Hipokrates, jako lek na wiele schorzeń.

Jako ciekawostkę mogę Wam zdradzić, szczególnie informacja ta przyda się kobietom, że dawniej maliny były niezbędnym składnikiem farby do włosów. Czego nie zjemy więc lub nie wypijemy możemy użyć w kosmetyce domowej. :)
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


MAŁŻE

Małże jada się gotowane, pieczone i duszone, ale także na surowo. Potrawy z małż można uznać za tak samo wykwintne jak dania z homara, krewetek czy ostryg, mimo że jest to typowa kuchnia regionalna. Przez wieki mule były pożywieniem rybaków i marynarzy. Można je spotkać na wielu królewskich dworach i przyrządzić samemu w domu a o to i przepis.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


MANGO

Mango Lassi jest to indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw, spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona wodą różaną i różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami).
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


MARCHEW

W klasyfikacji urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo. Ponieważ w Portugalii marchew używana jest do wyrobu dżemów, marchew została uznana tam za owoc. W przeszłości rozpowszechniona była marchew w różnych kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, fioletowym oraz tzw. tęczowym. Obecną popularność na świecie pomarańczowa marchew zawdzięcza Holendrom, którzy wyhodowali oraz wypromowali odmianę w swoim narodowym kolorze.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


MELON

Nazwa melon wywodzi się z języka greckiego, dokładniej od słowa melopepon, co oznacza po prostu „miękkie jabłko”. Melony w 90% składają się z wody, mają dużo cukru, a mało kalorii, więc możemy je spożywać bez ograniczeń i mieć spokojną głowę, bo również naukowcy francuscy udowadniają, że melon i jego miąższ jest świetnym reduktorem napięć i stresów. A właściwie nie sam melon, ale zawarty w nim enzymatyczny przeciwutleniacz o nazwie dysmutaza ponadtlenkowa. Zapobiega ona zachodzeniu zniszczeń w tkankach organizmu, jednocześnie redukując stres i zmęczenie. Nic tylko jeść. Bon Apettit :-)
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


MIĘTA

Mięta powszechnie znana w kuchni ma ukryte właściwości. Z liści mięty pieprzowej pozyskiwany jest olejek miętowy zawierający mentol, m.in. do wyrobu słodyczy i ciast. Liście mięty zielonej używane są chętnie bezpośrednio, jako przyprawa, a także stosowane są, jako dodatek aromatyzujący do gumy do żucia i past do zębów. Natomiast mało, kto wie, że mięcie przypisywane są właściwości magiczne. Jej napary mają odgonić złe myśli, a zawiązana na supełki w jedwabnej chusteczce i włożona do łóżka zapewnić ma wierność małżeńską.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


MIGDAŁY

Właściwa nazwa polska to śliwa migdał. W przemyśle spożywczym występują w charakterze bakalii oraz często przerabiane są na marcepan. Z nasion migdała tłoczy się bardzo smaczny i posiadający duże własności odżywcze olej migdałowy. Owoc migdałowca jest pestkowcem. Pod względem składu chemicznego i wartości odżywczych migdały zbliżone są do orzechów. Z tego też względu są do nich zaliczane w handlu, chociaż oczywiście nie są orzechami.

Ze względu na bardzo wysoką zawartość białka i tłuszczu migdały są niezwykle pożywne i mogą stanowić podstawę specjalnej diety. Wyłuskane migdały odznaczają się bardzo przyjemnym, łagodnym, orzechowym smakiem i chętnie są jadane na surowo lub podprażane.

Migdały korzystnie wpływają na zdrowie, zwłaszcza układu krwionośnego i zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej serca, gdyż są bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu, wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomyśl, więc śmiało o migdałach, ale niech na myśleniu się nie kończy. Wprowadź migdały do swojej kuchni.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


MIGDAŁY

Istnieją dwa rodzaje migdałów, słodkie i gorzkie. Udowodniono, że mleczko migdałowe, uzyskane po zmieleniu i wymieszaniu z wodą, stanowi napój przynoszący ulgę w stanach napięcia nerwowego. Napój należy pić schłodzony. Oprócz tego naukowcy stwierdzili, że składniki migdałów i proporcje, w jakich występują mają działanie antynowotworowe.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


MOZZARELLA

Najbardziej cenioną odmianą mozzarelli jest bufala mozzarella, ser produkowany wyłącznie na południu Włoch, w regionie Kampania, według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa. Ser ten znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO), a znany jest ze swojej rozciągliwości i szerokich walorów smakowych.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


MUESLI

Muesli dostępne w sklepach są niestety zbyt bogate w cukier, dlatego dużo lepiej jest przygotować je samemu. Można skomponowac własne muesli, według swojego uznania i smaku. Przygotowując własne muesli polecam dodać mielony len, bogaty w kwasy omega3 oraz płatki owsiane.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


MUSZLA ŚW. JAKUBA

Muszla pielgrzymia, inaczej zwana muszlą św. Jakuba to jeden z symboli pielgrzymujących do położonej w północno-zachodniej Hiszpanii miejscowości Santiago de Compostela, w której znajduje się domniemany, odkryty w IX wieku, grób Jakuba Apostoła "Większego". Sam Jakub przedstawiany jest często z pielgrzymim kijem, sakwą, i muszlą. Jej charakterystyczny kształt pochodzi od muszli występujących licznie na wybrzeżu Atlantyku przegrzebków, które chętnie zbierane przez pątników stanowiły pamiątkę i swego rodzaju dowód odbycia pielgrzymki do grobu tego świętego z czasem stając się symbolem pielgrzymek w ogóle.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


PISTACJE

Uczeni z University of Texas przeprowadzając badania z udziałem 36 zdrowych ochotników dowiedli, że orzeszki pistacjowe pomagają w walce z chorobami nowotworowymi. Orzeszki pistacjowe są bogatym źródłem gamma-tokoferolu. Jest to odmiana witaminy E, która daje pewien poziom ochrony przed niektórymi odmianami nowotworów, między innymi rakiem płuca- mówi dr Ladia M. Harnandez, autorka badań. Dieta bogata w te orzeszki jest również zdrowa dla serca. Miedzy innymi, dlatego, że wpływa korzystnie na regulację i obniżenie poziomu cholesterolu.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


PIZZA

Tydzień włoski, więc nie mogło zabraknąć tradycyjnej włoskiej pizzy. Na zdjęciu mam dla Was moją ulubioną, czyli pizzę z karczochami, suszonymi pomidorami i kaparami, ale postanowiłem przepis nieco urozmaicić i zaproponować Wam pizzę z grilla. Dowolne nadzienie możecie również grillować. Spróbujcie jak smakuje taka wersja.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


POMIDORY

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Dzikie formy tej rośliny można spotkać jeszcze dziś w Peru, na wyspach Kanaryjskich i na Filipinach. Dzięki ich barwie nazwano je jabłkami złota. Kiedyś hodowane, jako roślina ozdobna, dziś już na każdym stole, jako niezastąpiony element kuchni polskiej. Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych, więc jedzmy do woli.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


POTAGE PARMENTIER

Potage Parmentier to znana od początków XIX wieku zupa porowo-ziemniaczana. Swoją nazwę zawdzięcza Antoinow i- Augustinowi Parmentierowi, wielkiemu propagatorowi ziemniaków, który wprowadził je na francuskie stoły. W 1773 r. doprowadził również do uchylenia dekretu, który zakazywał spożywania ziemniaków. Według klasycznych przepisów po ugotowaniu, składniki powinno się ugnieść widelcem, ale dziś najczęściej przerabia się je na zupę krem. Wcale nie jest to konieczne, ponieważ równie dobra jest, gdy warzywa pozostają w całości, ale wówczas zupa nazywana jest Potage Parisien.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


PRZEGRZEBKI

Przegrzebki zwane też muszlami św. Jakuba to owoce morza wykwintne a jednocześnie proste w przygotowaniu. Można je jeść surowe, ale najlepiej smakują smażone lub grillowane. Przegrzebki mają zwarte i jednolite mięso. W konsystencji są jedwabiste, delikatne i słodko pachną morzem. Ci, którzy jadają świeże przegrzebki wyławiane, co rano z dna Atlantyku, twierdzą, że tylko świeże są warte uwagi. Ja je Wam polecam pod każdą postacią.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


PSTRĄG

Pstrąg należy do ryb drapieżnych z rodziny łososiowatych. Pstrąg tęczowy jest gatunkiem najbardziej udomowionym przez człowieka i najczęściej hodowanym w celach konsumpcyjnych. W Polsce najwięcej hodowli pstrąga tęczowego znajduje się na Pomorzu. Jedzmy ryby, ponieważ dzięki swojej wysokiej wartości odżywczej mają korzystny wpływ na organizm. Znajdziemy w nich, bowiem pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D, ale również szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


ROSZPONKA

Roszponka warzywna inaczej zwana roszpunką, należy do tej samej rodziny, co kozłek, zwany walerianą, na szczęście jednak smakiem waleriany zupełnie nie przypomina a wręcz przeciwnie. Ma neutralny i delikatny, lekko orzechowy smak (po francusku zwana jest również ‘doucette’, czyli coś bardzo delikatnego). Roszponka jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych żelaza, a także witamin A i C. Zawiera ponadto olejki eteryczne a z jej liści przyrządza się smaczne sałatki.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


RYBA

Pomyślałem że dziś trochę kulturalniej o rybach będzie. Poetycko, przy pomocy noblistki Wisławy Szymborskiej.
"W rzece Heraklita"
z tomu "Sól"

W rzece Heraklita
ryba łowi ryby,
ryba ćwiartuje rybę ostrą rybą,
ryba buduje rybę, ryba mieszka w rybie,
ryba ucieka z oblężonej ryby.
W rzece Heraklita
ryba kocha rybę,
twoje oczy - powiada - lśnią jak ryby w niebie,
chcę płynąć razem z tobą do wspólnego morza,
o najpiękniejsza z ławicy.
W rzece Heraklita
ryba wymyśliła rybę nad rybami,
ryba klęka przed rybą, ryba śpiewa rybie,
prosi rybę o lżejsze pływanie.
W rzece Heraklita
ja ryba pojedyncza, ja ryba odrębna
(choćby od ryby drzewa i ryby kamienia)
pisuję w poszczególnych chwilach małe ryby
w łusce srebrnej tak krótko,
że może to ciemność w zakłopotaniu mruga?

PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


SELER

Seler warzywo miłości. W sam raz na Święta, kiedy wszystkie waśnie i spory powinniśmy zakończyć i z uśmiechem i czystym sumieniem wejść w Nowy Rok. Chociaż jego smak tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Kiedy w sklepie zabraknie pomarańczy sięgnijcie po seler. Nie zaszkodzi a na pewno pomoże.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


SOS BARBECUE

Sos Barbecue (w skrócie sos BBQ) jest aromatycznym sosem lub przyprawą. Jak sama nazwa wskazuje, został stworzony jako dodatek do grillowanych produktów spożywczych. Tradycyjnie sos został uprzywilejowany do wieprzowiny lub wołowiny, żeberek i kurczaka.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


SUFLET

Suflet to delikatna zapiekanka, której podstawowym składnikiem jest pia¬na z białek i utarte żółtka. Zawsze można dodać owoce lub warzywa. Można go jeść zarówno na słono, jak i na słodko. Odpowiednio wyrośnięty, podany natychmiast po upieczeniu jest lekki i pulchny.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU

Płoną sztuczne ognie, płynie już muzyka, idzie Nowy Rok, stary już umyka, więc wznieśmy puchary, tańczmy do rana, niech los nam nie szczędzi, kawioru i szampana.

Bardzo dużo prezentów, mało w życiu zakrętów, Dużo bąbelków w szampanie, Kogoś, kto zrobi śniadanie, a na każdym kroku szczęścia w Nowym Roku!

Marzeń, o które warto walczyć! Radości, którymi warto się dzielić! Przyjaciół, z którymi warto być! I nadziei, bez której nie da się żyć!

Stary Rok mija, lecz marzenia zostają, Niech one się Tobie wszystkie spełniają i z Nowym Rokiem niech los Ci się odmieni, a ogród życia wnet się zazieleni.
Aby od Sylwestra cały rok był extra. By marzenia się spełniały, by pieniądze kieszeń Twą wypychały. A uczucia nie znikały i z serduszka wypływały.

PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


SZPINAK

Jednym z najbardziej znanych amatorów i największych propagatorów spożywania szpinaku jest niewątpliwie Popeye. Postać z amerykańskich kreskówek, która po zjedzeniu puszki tego warzywa otrzymuje iście super power, czyli po prostu końską siłę, dzięki której może góry przenosić. :)




PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


Śliwki

Najpopularniejsze odmiany śliwek w Polsce to Węgierki, Stanley, Renklody, Opal i Mirabelki. Okres, kiedy dojrzewają to początek czerwca aż do końca października. Nadają się do spożycia na surowo, suszone oraz w postaci przetworów. Doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, ciastami, wędlinami i sałatkami.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


TIRAMISU

Istnieje mnóstwo teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, matka i rodzicielka twarożka mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miejsc ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy. Jedna z legend, głosi, że twórcą tego deseru był władca Toskanii Cosimo III de' Medici, który zazwyczaj serwował ten deser na nudnych posiedzeniach rady księstwa. Natomiast w Wenecji twierdzi się, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów i to na długo przed tym jak rodzina Medici stała się wpływowa. Tiramisu zrobiło międzynarodową karierę za sprawą II wojny światowej, kiedy włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z rodzinnych stron.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


TIRAMISU

Ocknij się, przebudź się, poderwij mnie lub podnieś mnie na duchu – wybierz dowolną frazę i przygotuj razem ze mną tradycyjny, doskonały i przepyszny włoski deser. Samo tłumaczenie nazwy wiele znaczy a kiedy mamy go już przed sobą nie potrzeba żadnych słów i znaczeń, bo przed nami tylko rozkosz.

Tiramisu składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na który nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


TUŃCZYK

Tuńczyk błękitnopłetwy to gatunek wędrownej ryby z rodziny makrelowatych,. Mięso tuńczyka jest smaczne, bogate w witaminy A, D, B3, B6 i B12 i minerały, wapń, fosfor, cynk i magnez. Spożywane jest wędzone, suszone, konserwowane oraz surowe. 5 stycznia 2009 r. na aukcji rybnej w Tokio zapłacono ponad 100 tys. dolarów amerykańskich za 128-kilogramowego tuńczyka błękitnopłetwego, złowionego na japońskich wodach a 2010 roku w Tokio za tuńczyka o masie 232 kg zapłacono równowartość 122 000 EUR[4].
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA


Veloute

Veloute to jeden z podstawowych sosów kuchni francuskiej, które zostały wyznaczone, jako pięć "sosów matek ". Autorem tej teorii był Antonin Carême, francuski szef kuchni, w XIX w. wieku. Termin velouté z języka francuskiego oznacza przymiotnikową formę „z weluru”, co oznacza, aksamitny.
PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA